Gå direkt till innehåll
Pandemin ökar motsättningarna i kulturbranschen

Pressmeddelande -

Pandemin ökar motsättningarna i kulturbranschen

Pandemin ökar motsättningarna i branschen, skriver Folkoperans ledning i en artikel som publiceras på DN Kulturdebatt idag 17 mars. Vad blir konsekvenserna för branschen när frilansare får betala det högsta priset för nedstängningen av kulturen? Vi önskar att regeringen snart presenterar en plan för hur kulturen ska öppnas i takt med att vaccinationerna ökar.

Artikeln, som är undertecknad av Monica Fredriksson (VD), Tobias Theorell (konstnärlig chef) och Elisabeth Lax (styrelseordförande Folkoperan AB), påpekar att krisen blottlägger svagheter i systemet. Detta leder till ökade motsättningar i branschen där arbetsgivare måste kunna komma ur kontrakt och avtal så snabbt och smärtfritt som möjligt för att säkra teaterns överlevnad. Det högsta priset för detta betalas av frilansande konstnärer.

Men vad blir konsekvenserna för branschen som helhet på längre sikt när frilansande konstnärer får betala det högsta priset?

Vad händer med de skådespelare, sångare, musiker, tekniker som nu berövas på sin karriär? Hur tar branschen och kulturpolitiken ansvarar för dem? Hur hittar vi former och medel för en smittsäker verksamhet som gör att vi kan fortsätta att anlita våra artister även under en pandemi? Folkoperan har ingen egen fast ensemble men är en av Sveriges viktigaste arbetsgivare för frilansande musiker och sångare. Det vill vi fortsätta att vara, i kristider och i framtiden.

Den digitala scenkonsten har utvecklats med stormsteg men även här blir motsättningarna i branschen tydliga. Resurserna och kunskapen för att skapa digital verksamhet av hög kvalitet varierar enormt och mindre eller fria aktörer utan fasta ensembler och medel för digitalisering halkar efter.

Efterfrågar tydliga politiska strategier.

Folkoperans ledning ställer nu sin förhoppning till att den nystartsrapport för kulturen som Stockholms Stad inom kort presenterar skall tydliggöra denna bild men även att den skall ge kulturaktörerna idéer för hållbara strategier framåt liksom utrymme till insatser, även ekonomiska, för att stärka och utveckla kulturutbudet. Det finns behov för kortsiktiga medel som kan stödja goda digitala eller fysiska projekt för verksamhet som inkluderar fler fria aktörer under pandemin.

Folkoperan önskar även att regeringen inom kort presenterar en plan för hur öppnande ska ske när vaccinationerna nått längre och när smittläget tydligt förändrats och ett förtydligande av hur en mer träffsäker reglering då ska se ut.

Läs hela artikeln här: https://www.dn.se/kultur/pandemin-okar-motsattningarna-i-branschen-skriver-folkoperans-ledning/

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden