Gå direkt till innehåll
Konstnären Johan Egerkrans har tagit fram lanseringsbilden för Herr Arnes penningar på Folkoperan.
Konstnären Johan Egerkrans har tagit fram lanseringsbilden för Herr Arnes penningar på Folkoperan.

Pressmeddelande -

Gengångare, passion och systerskap är ingredienserna i operan Herr Arnes penningar på Folkoperan.

Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar, om en ung flickas himlastormande förälskelse och en silverskatt med en förbannelse över sig, utspelar sig i ett infruset Marstrand. I höst blir den opera på Folkoperan. Författaren Sara Bergmark Elfgren (Cirkeln, Grim, Norra latin m.m.) har bearbetat och skrivit en text som lyfter fram det innerliga systerskapet, en farlig första förälskelse, skulden och den slutliga hämnden. Det blir urpremiär på Folkoperan den 18 september.

Mot sorg och mot kärlek finns ingen bot.
Operan som baseras på Selma Lagerlöfs mästerverk Herr Arnes penningar blir en föreställning där människans passioner ställs mot andarnas makt och den besjälade naturen. Den unga flickans dilemma och utsatthet upphör aldrig att fascinera såväl gammal som ung.

”Min syster får inte ro i sin grav, om jag inte förråder min älskade.”
Den unga Elsalill förlorar allt över en natt då hennes älskade fostersyster mördas brutalt. Ensam i världen möter hon kärleken för första gången i den skotske ädlingen Sir Archie, ovetande om hans mörka förflutna. Men de brott som har begåtts måste sonas, och när de levande inte kan hjälpa de döda, måste de döda hjälpa sig själva.

˗ Författaren Sara Bergmark Elfgren (Cirkeln, Grim m.m.) har skrivit ett libretto som belyser triangeldramat mellan Elsalill, den döda fostersystern Sigrid och älskaren och mördaren Sir Archie. Det är lika mycket en spökhistoria som en opera om en himlastormande kärlek som blir till ett straff, säger Tobias Theorell, regissör.

Den flerfaldiga Grammisvinnaren och Guldbaggenominerade kompositören och dirigenten Peter Nordahl debuterar som operakompositör på Folkoperan. Han har skrivit en lekfull, virtuos och dramatisk musik som matchar passionen, mystiken och naturens makt och som lyfter den gotiska atmosfären i berättelsen.

- Alla som hört Peter Nordahls arrangemang för exempelvis Sven Bertil Taube, Håkan Hellström eller Tomas Ledin känner igen hans virtuosa instrumentering och vet hur upplyft man blir av att höra hans musik. Därför ville vi att han skulle skriva sin första opera just för Folkoperan. Herr Arnes penningar blir ett musikdramatiskt verk med ett helt nytt tonspråk. Det blir lekfullt och dramatiskt med arior, duetter och ensembler som matchar mystiken, drivet och dramatiken i historien. En riktig opera helt enkelt! avslutar Henrik Schaefer, musikalisk ledare för Folkoperan.


  Folkoperans Herr Arnes penningar
  Musik: Peter Nordahl
  Libretto: Sara Bergmark Elfgren fritt efter Selma Lagerlöfs roman.
  Musikalisk ledning: Henrik Schaefer
  Regi: Tobias Theorell
  Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
  Ljusdesign: Ellen Ruge
  Videodesign: Johannes Ferm Winkler
  Mask och peruk: Therésia Frisk
  Dramaturg: Tuvalisa Rangström

  Ensemble:
  Dirigenter: Henrik Schaefer/Cathrine Winnes
  Elsalill: Tessan-Maria Lehmussaari/Emilia L. Utter
  Sigrid: Johanna Rudström/Ebba Lejonclou
  Sir Archie: Joa Helgesson/Bernt Ola Volungholen
  Sir Reginald: Kristoffer Töyrä
  Skepparen: Olle Persson
  Skepparen/Sir Reginald: Caspar Engdahl
  Fiskrenserskor: Rebecka Elsgard och Ulrika Tenstam
  Damkör och stor orkester.

  Herr Arnes penningar har urpremiär på Folkoperan den 18 september 2024 och rekommenderas för en publik från 13 år.

  Tobias Theorell är regissör och konstnärlig chef för Folkoperan där han också regisserat Don Carlos, Ålevangeliet och nu senast Tidens larm. Det senaste året har även regisserat En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan och Death and the maiden på Malmö Opera.

  Henrik Schaefer är chefsdirigent och musikalisk ledare för Folkoperan där han gjort musikaliska arrangemang för- och dirigerat bl a Don Quijote, Don Carlos, Così fan tutte, Norma, Askungen och Tidens larm. Henrik är internationellt verksam som dirigent och är även lektor i orkesterdirigering på Kungliga Musikhögskolan.

  Magdalena Åberg är scenograf och kostymdesigner verksam på de flesta stora scenerna i Sverige och Norden. På Folkoperan har hon tidigare gjort kostym och scenografi till Don Carlos, Norma och Don Quijote.

  Musiken är komponerad av Peter Nordahl. Han är dirigent och kompositör som regelbundet gästar Skandinaviens symfoniorkestrar. 2021 publicerades verket Sånger ur havet med Sven-Bertil Taube och Göteborgs Symfoniker. Peter Nordahl har uppmärksammats för sina symfoniska samarbeten med bland andra Ted Gärdestad, Stina Ekblad, Håkan Hellström, Miss Li, Linnea Henriksson, och nu senast Tomas Ledin. För filmen Monica Z erhöll Peter Nordahl en Guldbaggenominering.

  Sara Bergmark Elfgrens senaste verk innefattar den prisbelönta romanen Grim samt teveserien Deg, som belönades med Kristallen för Årets tv-drama 2022. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, och hennes romaner har sedan dess fångat såväl unga som vuxna läsare. Hon har skrivit allt från barnböcker till serieromaner och VR-spel, och skapade den stilbildande poddserien De dödas röster.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier


  Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
  Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Kontakter

  Susanne Reuszner

  Susanne Reuszner

  Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
  Frida Edoff

  Frida Edoff

  Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

  Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

  Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
  Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Folkoperan
  Hornsgatan 72
  118 21 Stockholm
  Sweden