Gå direkt till innehåll
Illustration av Kristin Lindström ur boken Räventyr av Malte Persson som blir bokopera på Folkoperan i höst.
Illustration av Kristin Lindström ur boken Räventyr av Malte Persson som blir bokopera på Folkoperan i höst.

Pressmeddelande -

Familjen Stråke, Lilla Bokoperan och traditionellt luciatåg för små och stora operarävar på Folkoperan i höst

Opera och musik för små öron vävs in i sagovärlden och i en ordlös föreställning där stråkfamiljen har huvudrollen. Lagom till Lucia återkommer Lilla kören för ett traditionsenligt fullskaligt luciatåg. Biljetterna till Folkoperans barn- och familjeprogram släpps den 29 september.

Lilla Bokoperan – Räventyr.
Ett listigt äventyr för barn från 4 år.
Spelas 12, 19 och 26 november, klockan 11.00 och 13.00.

Då skymningen faller över skogen vaknar räven och ger sig ut i natten. En kittlande färd börjar. Följ med på ett bilderboksäventyr fyllt av listiga rävrim och drömlika landskap berättat med sång och musik. Sagan berättas och sjungs av sopranen Tessan-Maria Lehmussaari.

Lilla Bokoperan återkommer i Folkoperans foajé för en sago- och musikstund för små och blivande operarävar. I höst framförs sagan Räventyr av Malte Person och Kristin Lidström och efteråt finns det möjlighet att stanna kvar och pyssla en stund.

Sagan Räventyr av: Malte Persson och med illustrationer av Kristin Lindström.
Sagoberättare och operasångerska: Tessan-Maria Lehmussaari
Ackordeon: Mikael Augustsson,
Flöjt: Rebecka Kaufman
Manus och regi: Tuvalisa Rangström
Musikaliskt koncept: Henrik Schaefer
Scenograf, kostymdesigner och tekniker: Cajsa Oscarsson

Lilla Bokoperan produceras i samarbete med bokförlaget Mirando Bok.
Malte Persson är författare, kritiker och översättare. För sin första barnbok, Resan till världens farligaste land (2012), tilldelades han Lennart Hellsing-priset. Malte Persson skrev även Nalle Havsöga som framfördes på Lilla Bokoperan våren 2022. Kristin Lidström är årets mottagare av Ottila Aldelborg-priset. I juryns motivering står det bland annat om det »förunderligt självlysande ljus« som kännetecknar hennes bildvärld.

Nypremiär:
Familjen Stråke. En nyfiken och lekfull familjeföreställning för barn från 4 år..
Spelas 22 oktober klockan 13.00 och 15.00.

“…fyra stråkmusiker lyckas förtrolla en publik med musik och rörelse…Det blir en hel godispåse med klassisk musik…” Expressen

Lär känna stråkfamiljen och dess medlemmar Violin, Viola, Cello och Kontrabas. Kan en kontrabas bli arg? Hur låter en cello när den sjunger? Det blir klassiskt, folkton, jazz, tango och kanske något mer. Med visuell medvetenhet och poetisk känsla utforskas och presenteras musiken från ett nytt perspektiv.

Föreställningen är skapad i nära samarbete mellan ensemblen och den prisbelönade regissören Bernard Cauchard. 

Ensemble. Violin: Karolina Weber Ekdahl, Viola: Olof Ander, Cello: Christina Wirdegren Alin, Kontrabas: Jonas Dominique.

Team: Regi: Bernard Cauchard, Musikaliskt arrangemang: Jonas Dominique, Kostym: Hedvig Bergman, Projektledare: Karolina Weber Ekdahl.
Framförs med stöd av Konstnärsnämnden och Musikverket. Föreställningen åker på turné under vår och höst 2022 i samarbete med Länsmusiken i Stockholm. 


Luciakonsert med Lilla kören.
11 december klockan 19.00

Lilla körens luciakonsert på Folkoperan har blivit en populär tradition som vi välkomnar även i år. Klassiska jul- och luciasånger blandas med några nyare stycken och ett litet stjärnspel. Dirigent och musikalisk ledare är Pelle Olofson.

Lilla kören är en kär medlem i Folkoperans stora musikaliska familj. Förutom ett antal luciakonserter gör de en fantastiska insats som operakör i Ålevangeliet och har tidigare gjort så även i Hoffmans äventyr. Lilla kören är tidigare elever på Adolf Fredriks musikklasser som nu i vuxen ålder gör konsertturnéer till bland annat Norge, Tjeckien, Belgien och Japan. 2016 gjorde de en bejublad luciakonsert i ett fullsatt Notre Dame i Paris.

Biljetter till alla Folkoperans föreställningar säljs via www.folkoperan.seoch finns tillgängliga från 29 september klockan 12.00.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden