Gå direkt till innehåll
DON QUIJOTE – ANTIHJÄLTEN HYLLAS PÅ FOLKOPERAN

Pressmeddelande -

DON QUIJOTE – ANTIHJÄLTEN HYLLAS PÅ FOLKOPERAN

En fyrahundra år gammal roman och en i Sverige nästan aldrig spelad opera får nytt liv på Folkoperan. Inspirerad av Gustave Dorés illustrationer skapar regissören Carl Johan Karlson en operauppsättning där gränserna mellan det groteska, löjliga och blodigt allvarliga luckras upp. Vad kan vi lära oss av en osannolik antihjälte som trots svek, våld och hån aldrig tvivlar på sin egen förmåga, på kärlekens storhet och på människans inneboende godhet? Massenets opera Don Quijote får premiär på Folkoperan den 20 september 2018. I rollerna ser vi bland andra Lars Arvidson, Marcus Jupither och Katija Dragojevic.

Cervantes romaner om Don Quijote anses utgöra startskottet för den moderna västerländska litteraturen och 1910 uruppfördes Massenets opera. Riddaren Don Quijote och hans trogne Sancho Panza slåss mot väderkvarnar, räddar änkor och bortsprungna katter. Don Quijote står för ett gammaldags riddarideal och har en brinnande övertygelse. Genom tiderna har verket tolkats och omtolkats – är han en idealist, romantiker, fundamentalist eller lider han helt enkelt av en psykos och borde få vård? 

Denna hallucinatoriska berättelse har lockat Carl Johan Karlson och scenograf Magdalena Åberg till en tolkning där alla tider blandas och där Gustave Dorés klassiska illustrationer inspirerar till en svartvit kontrastfylld värld. 

Och hur ser egentligen relationen mellan Don Quijote och hans ständige följeslagare Sancho Panza ut? I denna värld av obegränsade möjligheter utkristalliserar sig ett normkreativt triangeldrama när Don Quijote försöker vinna Dulcineas gunst genom att återta hennes halsband från ett rövarband.

̶ Don Quijote är lika mycket en komisk riddarhistoria om en osannolik antihjälte som en historia om en person som inte för en sekund tvivlar på kärlekens storhet och människans inneboende godhet. Är det inte det vår tid behöver? Någon som blint tror och står upp för något, trots att det verkar omöjligt och alla runtomkring ropar: Dåre! Varför är det idag så radikalt att leva efter de höga ärorika idealen? Har vi inte alla något vi borde vara villiga att offra livet för? säger regissören Carl Johan Karlson.

Jules Massenet var en av de mest populära franska tonsättarna kring förra sekelskiftet. Hans ryktbarhet befästes med operor som Werther, Manon och Thaïs. Med grunden i den franska romantiken månade han ofta om lokalfärgen i sin musik. Så även i Don Quijote där vi redan i ouvertyren möter rytmiska element ur den spanska musiken. 

Don Quijote är Carl Johan Karlsons första uppsättning på Folkoperan. Han är husregissör på Riksteatern där han regisserat bland annat Kejsarn av Portugallien, Dimensioner, Bra människor och Katt på hett plåttak. Han har även arbetat som dramatiker och skådespelare, ägnat sig åt stand-up, dragshow och olika typer av performance. Ofta rör sig hans konst kring gestaltandet av kön och sexualitet.

MEDVERKANDE

Upphovsmakare
Musik: Jules Massenet
Orkesterarrangemang: Anders Högstedt
Libretto: Henri Cain
Svensk översättning: Mira Bartov

Produktionsteam
Regi: Carl Johan Karlson
Musikalisk ledning: Henrik Schaefer
Dirigenter: Henrik Schaefer/Maria Badstue
Scenografi & kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Torkel Blomkvist
Mask & Peruk: Therésia Frisk
Koreografi: Ambra Succi
Dramaturgi: Stefan Johansson

I rollerna
Don Quijote: Lars Arvidson
Sancho Panza: Marcus Jupither
Dulcinea: Katija Dragojevic
Juan: Markus Pettersson
Rodrigues: Joaquín Muñoz
Pedro: Heddie Färdig
Garcia: Julia Andersson
Dansare: Davio DI, Jennifer Pacaanas, David Sigfridsson, Malin Wikner
Korister: Arash Azarbad, Magnus Billström, Karin Kjellgren, Matilda Wahlund
Orkester

Don Quijote har premiär på Folkoperan i Stockholm den 20 september 2018 och spelas hela hösten.
Biljetter bokas via www.folkoperan.se eller på telefon 08-616 07 50.

Några av de medverkande
Don Quijote: Lars Arvidson, basbaryton 
Bekant för Folkoperapubliken från bland annat Satyagraha, Mozarts Requiem, La Bohème och 
Rhenguldet. På Kungliga Operan har han bland annat gjort titelrollen i Figaros bröllop och Don Basilio i Barberaren i Sevilla och nu senast Dr van Helsing i Dracula. På Malmö Opera har han medverkat i Tusen och en natt, Parsifal, i Lear och i Greve Ory. Bland andra engagemang kan nämnas medverkan i Admeto i Leipzig, i Tamerlano på Händel festspiele i Göttingen och i Wozzeck på NorrlandsOperan.

Sancho Panza: Marcus Jupither, baryton
I Sverige har Marcus Jupither uppträtt på scener som Kungliga Operan, Malmö Opera, Wermland Opera och Göteborgsoperan. Utomlands har han bland annat arbetat på Opéra Bastille i Paris, Den Norske Opera, Tjeckiska nationaloperan, Frankfurtoperan samt operorna i Mannheim, Karlsruhe, Riga, Aix-en-Provence och Bryssel. På Folkoperan har vi tidigare sett honom i La Bohème (1999), Rhenguldet (2002), Maskeradbalen (2003), Tosca (2003) och i Hoffmanns Äventyr (2015).

Dulcinea: Katija Dragojevic, mezzosopran
Det senaste året har Katija medverkat i Cosi fan tutte på Semper Oper i Dresden, i Carmen på Finska Nationaloperan och på Kungliga Operan i den nyskrivna operan Förställningen av Sven-David Sandström. Under 2017 gästade hon även Grand Théâtre de Genève i titelrollen i Offenbachs Fantasio. Katija har sjungit de flesta stora mezzo-rollerna på operahusen i Sverige. Utomlands har hon sjungit på bland andra ROH Covent Garden i London, på Salzburg Festival, på Teatro alla Scala i Milano och på Bastilleoperan i Paris.

För ytterligare information vänligen kontakta

Sofia Sahlén (presskontakt), mobil 0706-69 66 36, sofia.sahlen@folkoperan.se
Susanne Reuszner (kommunikationschef), tel 08-616 07 17, mobil 070-218 46 51, susanne.reuszner@folkoperan.se
Frida Edoff (kommunikatör), mobil 070-950 53 52, frida.edoff@folkoperan.se

Pressbilder

Ladda ner högupplösta pressbilder på folkoperan.se/press

Ämnen

Kategorier


Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden