Gå direkt till innehåll
Così fan tutte – en lekplats för älskande

Pressmeddelande -

Così fan tutte – en lekplats för älskande

Tyska regissören Ulrike Schwab är känd för sina nytänkande och kreativa läsningar av klassiska verk; nu gör hon sin sverigedebut med W. A. Mozarts Così fan tutte på Folkoperan. Med premiär 9 mars kan publiken förvänta sig en lek- och kärleksfull uppsättning där Mozarts musik flirtar med mer samtida klanger som dansband och avant garde.

”Vi har förflyttat Alfonso, Despina, Fiordiligi, Dorabella, Guglielmo och Fernando till ett Escape Room eller ett retreat för älskande. En lekplats helt enkelt. Där deras förväntningar på livet och kärleken utmanas. Vi växer upp med bilder av hur ett perfekt liv ska vara, här erbjuds de möjligheten att ifrågasätta, att acceptera att de är människor. Med all osäkerhet och tvivel det innebär.” säger Ulrike Schwab, regissör.

Hyllad regissör utmanar

Ulrike Schwab är operasångerska i botten och har ett personligt och lekfullt förhållande till musiken i de verk hon tar sig an. Hon utmanar såväl sångares som musikers invanda sätt att sjunga och spela vilket demokratiserar processen och leder till nya sceniska och musikaliska uttryck.

Orkesterarrangemanget utgår från Mozarts fantastiska och lekfulla musik men klangen hamnar även i det nutida med toner av dansband och avant gardemusik. I orkestern hittar vi också instrument som saxofon, vibrafon och ackordeon.

Går det att leka en sista gång?

Così fan tutte är Mozarts kanske mest briljanta opera musikaliskt. Samtidigt sätter handlingen myror i huvudet på en nutida publik: vad handlar den egentligen om?

Två unga par planerar sina bröllop men börjar samtidigt att tvivla. Är det nu bara ”all work and no play” som återstår? Betyder ”lyckliga i alla sina dagar” att vi måste ge upp alla våra egna drömmar? Går det att leka en sista gång och samtidigt utsätta kärleken för ett stresstest?

“För mig kretsar Così fan tutte kring frågan om hur förväntningar och självpålagda begränsningar sätter käppar i hjulen i nära relationer. I den här uppsättningen möter vi två unga par som bestämmer sig för att på allvar lära sig något i ”skolan för de älskande”. De utsätter sig för ett experiment och kastar sig in i en känslomässig labyrint av sanning och lögner, fiktion och verklighet, kärlek och begär”, säger Ulrike Schwab, regissör.

Così fan tutte är en samproduktion med Uppsala stadsteater. Den har premiär på Folkoperan den 9 mars 2022 och kommer att spelas på Uppsala stadsteater från den 27 augusti.

Ensemble

Fiordiligi: Sanna Gibbs
Dorabella
: Ann-Kristin Jones
Ferrando
: Wiktor Sundqvist
Guglielmo
: Richard Hamrin
Don Alfonso:
 Joa Helgesson
Despina
: Micaela Sjöstedt
Orkester
: Folkoperans orkester

Team

Dirigent: Henrik Schaefer/Gunvald Ottesen
Regi
: Ulrike Schwab
Scenografi och kostym:
 Rebekka Dornhege Reyes
Ljus
: Åsa Frankenberg
Mask och Peruk
: Therésia Frisk
Dramaturg
: Jürgen Otten

Upphovsmakare

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto
: Lorenzo da Ponte
Svensk översättning
: Carin Bartosch Edström
Musikaliskt arrangemang:
 Henrik Schaefer, Fredrik Högberg

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Relaterat innehåll

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan

Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden