Gå direkt till innehåll
Benjamin Brittens The Turn of the Screw och En midsommarnattsdröm spelar på Folkoperan och Kungliga Operan i Stockholm under våren.
Benjamin Brittens The Turn of the Screw och En midsommarnattsdröm spelar på Folkoperan och Kungliga Operan i Stockholm under våren.

Pressmeddelande -

Brittenvår i Stockholm

Den brittiske kompositören Benjamin Britten är välkänd i den klassiska världen men kanske lite mer av en doldis hos de icke-invigda operanördarna. Han beskrivs ofta som den klassiska musikens underbarn under 1900-talet. I vår kan stockholmarna uppleva Britten på både Folkoperan och Kungliga Operan. Först ut är Folkoperan med The Turn of the Screw och senare i vår regisserar Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan.

The Turn of the Screw baseras på Henry James kortroman med samma titel och har beskrivits som världens bästa spökhistoria. Två föräldralösa barns utsatthet och oskuld belyses i en obehaglig kontext av kontroll och maktutövning. Vad är verklighet och vad är inbillning? Vi kliver in i en värld av mystik och till synes oskyldig skönhet som visar sig dölja en obehaglig hemlighet. För regi står Annilese Miskimmon, konstnärlig chef på English National Opera.

Senare i vår, i regi av Tobias Theorell, framför Kungliga Operan för första gången på 60 år Brittens En midsommarnattsdröm, som är en bearbetning av Shakespeares odödliga komedi. Även här har Britten utformat en opera som undersöker mystiken i det undermedvetna men också förmågan till förvridna verklighetsuppfattningar. Tobias Theorells version har underrubriken ”en evig saga för vilsna vuxna” och här blir berättelsen ett utforskande av det undermedvetna långt från sagans trolska skogsmiljö. Skogen är här istället en plats där kärleksparen får se sin verklighet i vitögat och den äktenskapskris som Oberon och Titania genomlider äventyrar hela världens existens. I rollen som Älvdrottningen Titania ser vi Elin Rombo, Älvkungen Oberon spelas av Rodrigo Sosa Dal Pozzo och Robert Fux gör rollen som Puck.

”Britten är kanske den största operakompositören i modern tid. Varför spelas han inte oftare? Nu får stockholmarna äntligen frossa i Britten. Två mästerverk på samma vår. Först täta kammaroperan med viktoriansk skräck, sedan den lika geniala versionen av Shakespeares En midsommarnattsdröm. Dubbla känslor, hisnande psykologiska avgrunder. Spänning och förundran. Det oförklarliga.”

– Tobias Theorell, konstnärligt chef på Folkoperan samt regissör för En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan senare i vår.

The Turn of the Screw spelar 1-26 februari på Folkoperan. En midsommarnattsdröm spelar från 29 april till 25 maj på Kungliga Operan.

Foto The Turn of the Screw: Mats Bäcker och Nadja Sjöström
Foto En Midsommarnattsdröm: Carl Bengtsson

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Relaterat innehåll

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden