Gå direkt till innehåll
Hur länge kan kulturbranschen betala sina räkningar?
Hur länge kan kulturbranschen betala sina räkningar?

Pressmeddelande -

Är det kulturen och idrotten som nu skall ta över ansvaret för minskad smittspridning?

Vi har hoppats och förberett oss, och blev därför mycket besvikna över regeringens besked, att publikbegränsningarna på 50 personer ligger kvar tillsvidare.

Vår förhoppning bestod i att åter få välkomna en publik men också i att återigen ta vårt ansvar som den största arbetsgivaren för frilansande operasångare och orkestermusiker i Sverige. Folkoperan är mycket beroende av publikintäkter men då vi mottar offentligt stöd och vill göra skäl för skattepengarna valde vi att börja repetera Tristan och Isolde efter sommaren. Gårdagens besked innebär att vi nu måste lägga ner vår produktion redan den 31 oktober och därmed återigen skicka ut en stor grupp frilansare i arbetslöshet. Ett tillstånd som de med undantag för vår repetitionsperiod, befunnit sig i sedan mitten av mars.

Kulturbranschen liksom idrottsrörelsen är seriöst arbetande branscher som skapar sysselsättning och skatteintäkter till samhället och som dessutom är grundstenar i vår folkhälsa, gemenskap och demokrati. Tyvärr innebär gårdagens besked en negativ särbehandling våra två branscher. Idrotten och kulturen förväntas ta ett särskilt ansvar för att smittspridningen hejdas i samhället. Ett ansvar som inte förväntas från andra branscher med tyngre lobbyingartilleri. Ett ansvar som vi dessutom tagit sedan mitten av mars.

Vi liksom alla våra kollegor i branschen tar pandemin på största möjliga allvar. Vi vill medverka till att stoppa smittspridningen och när inga förhoppningar om att fylla våra salonger till sista plats på ett tag. De senaste sju månaderna har ägnats åt anpassningar och förberedelser för att på ett smittsäkert sätt ta hand om medarbetargrupper och en större publik än 50 personer. Vi har också ändrat våra bokningsvillkor så att den som känner sig sjuk inför besöket kan få sina biljettpengar tillbaka. Ett operabesök är med andra ord betydligt säkrare än ett besök på många andra platser i samhället.

På Folkoperan hade vi, enligt det förslag som presenterades av Amanda Lind och Mikael Damberg för en dryg vecka sedan, utan problem kunnat ta emot minst 220 personer vilket är en tredjedel av vår kapacitet. 220 personer som inte heller bidrar till någon större belastning på kollektivtrafiken eller som kräver extra polisbevakning eller ordningsvakter.

Amanda Lind hänvisar till att regeringen tillfört extra pengar i budgeten för att stötta våra branscher. Detta är vi mycket tacksamma för och dessa medel kommer att behövas. De kan möjligen täcka en del av den förlust som en verksamhet utan publikintäkter orsakar. Dessa medel täcker dock inte den kreativitet och arbetstid som går förlorad i att inte kunna planera sin verksamhet, att inte kunna skriva kontrakt med artister eftersom det just nu inte kommer gå att bedriva konstnärlig verksamhet på ett långt tag framöver. En nedstängning av kulturen, vilket gårdagens besked de facto är, innebär ju även kostnader för samhället i form av arbetslöshetsersättningar, förlorade skatteintäkter och minskad konsumtion.

Vi förväntar oss att regeringen tar våra branscher på allvar, att den litar på att vi har förmågan att ta det ansvar som krävs för att motverka smittspridning och ge oss förutsättningar för att finnas kvar.

Hälsningar 

Monica Fredriksson, VD. 
Tobias Theorell, Konstnärlig chef
Marit Strindlund, Musikalisk ledare/chefdirigent

Ämnen

Kategorier


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad. Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan

Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden