Gå direkt till innehåll
Riddar Blåskägg & Judith. Opera av Béla Bartók och Malin Bång. Världspremiär på Folkoperan 19 april 2023.
Riddar Blåskägg & Judith. Opera av Béla Bartók och Malin Bång. Världspremiär på Folkoperan 19 april 2023.

Pressmeddelande -

Världspremiär på Folkoperan den 19 april: Riddar Blåskägg & Judith – sju dörrar och stadier till det undermedvetna.

I den nya operan Riddar Blåskägg & Judith spelas Bartóks klassiska kortopera Riddar Blåskäggs borg i dialog med det nyskrivna beställningsverket Judith , av den svenska kompositören Malin Bång. Den prisade författaren Mara Lee har i sitt första operalibretto levererat en laddad text som ger ytterligare dimensioner till Balácz libretto och Perraults klassiska saga. I rollerna ser vi bland andra skådespelerskan Stina Ekblad och sopranerna Julia Sporsén och Alexandra Büchel som skapar sina personas av den mångfacetterade karaktären Judith. Likt en operornas Twin Peaks gör de två verken en resa i det undermedvetna och ger varsitt perspektiv av den grymma historien.

I Bartóks kortopera Riddar Blåskägg ber den unga Judith sin nyblivne make, Riddar Blåskägg, att öppna sju låsta dörrar så att ljuset kan flöda in i den mörka borgen. Blåskägg vägrar och ber henne att älska honom trots att han inte vill visa det som döljer sig bakom dörrarna. I tron att hon med sin kärlek skall göra honom hel, insisterar Judith på att få låsa upp dörrarna. En efter en öppnas de och avslöjar här varsin bit och hemlighet av Blåskäggs värld. Till sist har hon öppnat en dörr för mycket.

I det nyskrivna verket Judith, som inleder och avslutar helaftonen, reser vi vidare i det undermedvetna men nu är det Judiths rädslor och begär vi vandrar bland. Judith vill ställa frågor om mörkret inom var och en av oss. Ett mörker som inte försvinner fastän vi öppnat alla dörrar.

Unga nutida kvinnor möter klassisk saga och tidig nittonhundratalsopera
Librettot till Judith är skrivet av den prisbelönade författaren Mara Lee som gör sitt första operalibretto. Hon har givit ett flertal uppmärksammade diktsamlingar och romaner som Salome, Future Perfect, Kärleken och hatet och Främlingsfigurer.

Musiken är skriven av Malin Bång, en av vår tids mest spännande och nyskapande tonsättare. Med ett expressivt, utåtriktat och energifyllt tonspråk fångar hon lyssnaren med sin detaljrikedom och framåtdrivande energi. Bångs musik blir en egensinnig och färgrik samtida partner till Bartóks expressionistiska opera. Judith blir hennes första opera där musikerna förutom sina klassiska instrument kommer att spela på föremål som kam, korrugerat papper, lerkrukor, bambuborste med mera.

Riddar Blåskägg & Judith inleds med en prolog med den folkkära skådespelerskan Stina Ekblad som finns med som berättare genom hela verket.
I Bartóks Riddar Blåskägg ser vi Julia Sporsén som Judith. Julia är välkänd för Folkoperanpubliken för sina fantastiska tolkningar av titelrollen i Norma, Isolde i Tristan och Isolde, Violetta i La Traviata med flera. Rollen som Riddar Blåskägg görs av Johan Schinkler som senast sågs här i rollen som Oroveso i Norma, Filip i Don Carlos och Kung Marke i Tristan och Isolde.
I det nya verket Judith är det koloratursopranen Alexandra Büchel som axlar titelrollen som kommer att kräva att hon utforskar hela och nya delar av sitt röstregister. Rollerna som Mörkret 1 och 2 görs av Helgi Reynisson och Emilia Utter.

För regin står den belgiska regissören Wouter Van Looy vars CV rymmer många intressanta och genreöverskridande produktioner som involverar kompositörer, musiker, sångare, författare och konstnärer. Hans uppsättningar rör sig oftast i gränslandet mellan opera, musikteater och konst.

Premiär 19 april 2023.
Musik: Béla Bartók och Malin Bång. Libretto: Béla Balázs och Mara Lee. Dirigent: Marit Strindlund och Sergej Bolkhovets. Orkesterarrangemang (Riddar Blåskägg): Siebe Thijs. Översättning (Riddar Blåskägg): Miklos Kundler. Regi: Wouter van Looy. Scenografi: Marie Szersnovicz. Videodesign: Raimo Benedetti. Ljusdesign: Susanna Hedin. Mask & peruk: Therésia Frisk. Dramaturg: Tuvalisa Rangström.

Ensemble:
Berättaren: Stina Ekblad
Riddar Blåskägg: Judith: Julia Sporsén. Riddar Blåskägg: Johan Schinkler
Judith: Judith: Alexandra Büchel, Mörkret 1 och 2: Helgi Reynisson och Emilia Utter.
Folkoperans orkester.

En internationell samproduktion med Muziektheater Transparant, Belgien och Theatro Municipal de São Paolo, Brasilien.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Relaterat innehåll

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden