Gå direkt till innehåll
OPERA SHOWROOM PÅ FOLKOPERAN – NYA GRÄNSER SPRÄNGS NÄR OPERAPERFORMANCE  FÖRNYAR OPERAKONSTEN

Pressmeddelande -

OPERA SHOWROOM PÅ FOLKOPERAN – NYA GRÄNSER SPRÄNGS NÄR OPERAPERFORMANCE FÖRNYAR OPERAKONSTEN

Förra året var det premiär för operaperformancefestivalen Opera Showroom på Folkoperan och i år är det dags igen. 2012 var temat "Vad är operaperformance?". Den här gången är temat gränser när olika konstformer, tonsättare, artister och musiker möts under en tvådagarsfestival den 12 och 13 april.

−  Vi vill uppmana oss själva som operahus att pröva oss mot vad som händer i samtiden och i resten av världen och kolla på temat utifrån ett politiskt, filosofiskt och konstnärligt perspektiv, säger Mellika Melouani Melani.

Opera Showroom är en plattform för nyskapande operaperformance. I 2013 års upplaga, som även i år är gratis för publiken, bjuds det bland annat på nyskrivna verk som för första gången möter en publik, finsk skrikkör, folkfest med glass och ballonger, masterclasses i opera med Håkan Hagegård, karaoke och allsång.

Konstnärlig ledare för festivalen är Folkoperans konstnärliga ledare Mellika Melouani Melani, curator är scenografen Bengt Gomér och musikalisk ledning står Magnus Bunnskog för.

−  Vi vill att festivalen ska bli som en folkfest men med ett konstnärligt mod, säger Bengt Gomér. Innan festivalen har de medverkande blivit inbjudna till ett två dagars operalabb där vi diskuterat temat gränser. Tankarna som väcktes där har de tagit med sig till Opera Showroom.

Medverkande artister är bland andra Joshua Sofaer (visual artkonstnär och performanceartist), Poste Restante (performancekompani), Huutajat (skrikande manskör), Margrét Sara Guðjónsdóttir (koreograf, performancekonstnär), Håkan Hagegård (operasångare och sångpedagog), fyra utländska studenter från Østfold University College, Norwegian Theatre Academy, och tonsättare och sångare i 7,5 minuter (nyskrivna verk).

Två dagar med gränsöverskridande operaperformance

Dörrarna till festivalen öppnas fredag 12 april klockan 18 och stängs på lördagen klockan 23. På stora scenen framförs Joshua Sofaers verk My heart opens to your voice, där en mezzosopran får möta en bodybuildare till musik av Saint Saëns. Denna visas under både fredagen och lördagen och det gör också Closing Time av Poste Restante på Stora scenen, där publiken får lämna in sin mobil och plånbok. Via en annan mobil har de sedan kontakt med performancegruppen från Stockholms gator där de får söka efter det bortglömda i livet. På fredagen har Folkoperan krockat koreografen och dansaren Margrét Sara Guðjónsdóttir med finska skrikkören Huutajat i s(tragedies) på Stora scenen. Huutajat får vi också se mer av i foajén där de visar två verk under båda dagarna. I Lilla salongen håller operasångaren och sångpedagogen Håkan Hagegård masterclass med sångare och han samtalar också om livet, både fredag och lördag. Under båda festivaldagarna hålls en tonsättarworkshop på Stora scenen där flera tonsättare i 7,5 minuter får sina nyskrivna verk framförda för publiken och efteråt finns det chans till diskussion. Dessutom blir det Karaoke, kanske matlagningi Tempelfoajén, samt allsång.

Opera Showroom görs i samarbete med Blåsarsymfonikerna, Operahögskolan i Stockholm, Østfold University College, Norwegian Theatre Academy, samt med Riksbyggen.

Läs mer på www.folkoperan.se

För ytterligare information

Anna Lekberg, 08-616 07 15, 076-810 90 22, anna.lekberg@folkoperan.se

Elenor Wolgers, 08-616 07 17, 073-344 64 34, elenor.wolgers@folkoperan.se

Frida Edoff, 08-616 07 18, 073-950 53 52, frida.edoff@folkoperan.se


Ladda ner pressbilder på: http://folkoperan.se/press/pressbilder/opera-showroom-2013

Ämnen

Kategorier


Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Karin Hallström

Presskontakt Kommunikatör 0790989980

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden