Gå direkt till innehåll
OPERA SHOWROOM 2014 PÅ FOLKOPERAN

Pressmeddelande -

OPERA SHOWROOM 2014 PÅ FOLKOPERAN

I en form av operalaboratorium ges både nya och etablerade konstnärer utrymme att prova på och genomföra nya idéer och koncept inom ramen för opera. Tanken är att hitta nya arbetsmetoder som kan leda vidare och utveckla konstformen. Genom Opera Showroom hittade Folkoperan bl. a. performance-konstnären Joshua Sofaer som regisserade Matteuspassionen nu i vår. 

Årets upplaga av Opera Showroom bjuder bl. a. på det nyskrivna operakonceptet Amforta av Mellika Melouani Melani och Bengt Gomér. Musik av Jonas Forssell och libretto av Sara Gordan. Amforta konfronterar symbolvärldens struktur genom att iscensätta den med ett annat subjekt. Är det möjligt att byta ut de manliga hjältarna mot kvinnor? 

ANTI – stories from a feminists revolution. I en samproduktion mellan Folkoperan, Teater Foratt och Nazra visas ett performanceverk med inslag av opera och dokumentärt material om kvinnornas situation i Egypten. För manus och regi står Ellen Nyman.

Den världsberömda basbarytonen Gidon Saks kommer med sitt eget konsertprogram, speciellt gjort för just Opera Showroom. Med sig har han mezzosopranen Klara Uhleman.  

Studenter från Norwegian Theatre Academy (NTA) bjuder på tre olika projekt med fokus på ljud och rum inom opera. Hovsångare Håkan Hagegård och mezzosopranen Monica Danielsson håller varsin masterclass med studenter från Högskolan för Scen och Musik och Kungl. Musikhögskolan.  Sångerskan och röstkonstnärenSofia Jernberg håller workshop och Folkoperans musikalska ledare Marit Strindlund leder samtalom operans utvecklingsmöjligheter och röstens plats i den framtida operakonsten med bl a Covent Gardens operachefKasper Holten. 

Medverkande: Karolina Blixt, Ulrika Tenstam Åsa Thyllman, Miriam Treichl, Paulina Pfeiffer , Svenska Kammarorkestern i Örebro och musiker från Folkoperan m.fl.

Opera Showroom genomförs med stöd från Statens Kulturråd. I samarbete med Svenska Kammarorkestern i Örebro, NTA (Norwegian Theatre Academy), Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, Teater Foratt och Nazra.

Opera Showroom är gratis och pågår mellan den 23-24 maj. Fredag 19-22 och lördag 14-21. 

 Läs mer om varje enskilt verk på:http://www.folkoperan.se/pa-scen/opera-showroom-2014

Ladda ner högupplösta pressbilder på:
http://www.folkoperan.se/press/pressbilder/opera-showroom-pressbilder

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Elenor Wolgers, kommunikationschef; 08-616 07 17, 0733-44 64 34, elenor.wolgers@folkoperan.se
Gunnel Ehrlich, kommunikatör; 08-616 07 15, 073-703 42 25, gunnel.ehrlich@folkoperan.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Folkoperan - vi tänder nya tankar genom orädd opera

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden