Gå direkt till innehåll
La Traviata på Folkoperan - närkamp mellan konventioner och gränslöshet

Pressmeddelande -

La Traviata på Folkoperan - närkamp mellan konventioner och gränslöshet

Bland swingers och kärlekstörstande dragqueens utspelar sig höstens La Traviata på Folkoperan. Flera internationellt verksamma sångare är nu utvalda. Premiär den 17 september 2014.

Verdis opera La Traviata är ett passionerat drama. En kamp mellan konventionerna och det otillåtna, gränslösa. Musiken fångar den längtan vi alla bär på - att bli älskade och accepterade så som vi är. Nakna. Bodybildade. I mustasch, BH eller ridspön. Eller helt vanlig galaklänning.

- Traditionellt har många lust- och maktrelationer varit förbjudna för kvinnor.  I 1850-talets Paris, där La Traviata utspelar sig, växte en ny stadsbild fram där nya könsroller plötsligt blev möjliga. Borgerliga kvinnor som inte ville gifta sig kunde överskrida de gamla gränserna.  Det är utgångspunkten i iscensättningen, säger Folkoperans konstnärliga ledare och regissör Mellika Melouani Melani.

Bland de utvalda artisterna till höstens La Traviata finns ett flertal internationellt verksamma operasångare från de europeiska operascenerna.

Violetta: Julia Sporsén

Alfredo: Per-Håkan Precht

Germont: Jeremy Carpenter

Flora: Åsa Thyllman

Annina: Karolina Blixt

Gastone: Wiktor Sundqvist

Baron Douphol: Pär Nilsén

Doktor Grenvil: Stefan Axelsson

Markisen: Lars Martinsson

Övrig ensemble: Ulrika Nilsson, Andrea Hagman, Margaretha Westerlind, Jacques Radinson, Samuel Jarrick.

Folkoperans orkester

Julia Sporsén (Violetta) är sedan 2009 engagerad vid Nationaloperan i London där hon bl a sjungit Rosalinde i Läderlappen, Antigone i Thebans av Julian Anderson och titelrollen i Julietta av Martinu. För Opera Holland Park i London har bl a hon gjort Nedda i Pajazzo, Gilda i Rigoletto och Michaela i Carmen. Vid Kungliga Operan i Stockholm har hon också sjungit Michaela i Carmen som sändes på biograferna med Folkets Hus och Parker.

Per-Håkan Precht (Alfredo) är verksam på de europeiska  operascenerna. Han har bl a sjungit Rodolfo i La Bohème på Staatsteater Nürnberg, Camille i Glada änkan vid Deutschen Oper am Rhein Düsseldorf, titelrollen i Werther i Lübeck, Victorin i DieTote Stadt vid Finlands Nationalopera. Vid Landestheater Detmold har han gjort många roller, senast Alfredo i La Traviata. Per-Håkan har gestaltat ett flertal roller på Folkoperan samt verkat vid GöteborgsOperan, Kungliga Operan och NorrlandsOperan.

Engelsmannen Jeremy Carpenter (Germont) har sjungit roller som Belcore i Kärleksdrycken på Angers Nantes Opéra, Sharpless i Madame Butterfly på Grand Théâtre de Genève och Sir Robert Cecil i Brittens Gloriana på Covent Garden i London. I Sverige har han bl a gestaltat Zurga i Pärlfiskarna på Folkoperan, Gérard i Andrea Chénier på Kungliga Operan samt Escamillo i Carmen på både Malmö Opera och Kungliga Operan.

Åsa Thyllman (Flora) gick ut Operahögskolan i Stockholm 2013. Hon har sjungit roller som Gerhilde i Valkyrian på Kungliga Operan och Magda i Konsuln av Menotti vid Sibeliusakademien i Helsingfors.

Karolina Blixt (Annina) har bl a sjungit Ottone i Poppeas Kröning på Athens Operafestival och Phèdre i Hippolyte et Aricie av Rameau på Festival d’Aix en Provence med turné i Amsterdam och Aten. Hon har gjort huvudollen i Xerxes på Drottningholmsteatern och Orfeo i Orfeo et Euridice på Confidencen, Pauline i Spader Dam och Maddalena i Rigoletto på Kungliga Operan, Prins Orlofsky i Läderlappen på GöteborgsOperan, Cornelia i Julius Caesar på Folkoperan samt nyligen Opera für alle på Stadsteatern.

Musik: Giuseppe Verdi, libretto: Francesco Maria Piave efter Alexander Dumas d.y, dramaturg: Magnus Lindman, musikalisk ledning: Marit Strindlund, regi: Mellika Melouani Melani, scenografi: Hanna Reidmar, kostym: Sanna Nyström, ljus: Ellen Ruge, mask och peruk: Therésia Frisk.

SPELPERIOD

Efter premiären den 17 september ges La Traviata tre gånger/veckan t o m 30 november. Parallellt med La Traviata spelas Carmina Burana för tredje säsongen på Folkoperan.

PRESSBILDER

Ladda ner högupplösta pressbilder på http://folkoperan.se/press/pressbilder

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Elenor Wolgers, kommunikationschef; 08-616 07 17, 0733-44 64 34, elenor.wolgers@folkoperan.se
Gunnel Ehrlich, kommunikatör; 08-616 07 15, 073-703 42 25, gunnel.ehrlich@folkoperan.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Folkoperan - vi tänder nya tankar genom orädd opera

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden