Gå direkt till innehåll
Kampanjbild Hotell Vita hästen på Folkoperan
Kampanjbild Hotell Vita hästen på Folkoperan

Pressmeddelande -

Jonas Karlsson och Stina Ekblad gör sångdebut på Folkoperan i Hotell Vita hästen i Staffan Valdemar Holms regi.

Den 19 mars 2024 slår Folkoperan upp portarna till Hotell Vita hästen. I en förkrigstid av kapprustning, politiska spänningar och nationalism checkar en grupp vilsna själar in för att vila nerverna i de österrikiska alperna. I ensemblen möter vi skådespelarna Jonas Karlsson, Stina Ekblad, Lennart Jähkel, Magnus Roosmann och Magnus Ehrner tillsammans med operasångarna Elin Rombo, Alexandra Büchel, Richard Hamrin, Klas Hedlund, Clara Gunge, Lovisa Huledal och Joakim Larsson. För regin står Staffan Valdemar Holm som ihop med scenografen Bente Lykke Møller tar sig an en operetternas operett där stämningen balanserar på gränsen mellan desperat munterhet och total katastrof. Premiär på Folkoperan den 19 mars 2024. Biljetterna släpps den 26 oktober.

Åren före första världskriget präglas av nationalism, imperialism och kapprustning. Men vem orkar bekymra sig över det? Inte gästerna på alphotellet Vita hästen i alla fall. De ägnar sig i stället åt det ljuva livet med kärleksförvecklingar och champagne till lättsamma toner under den Habsburgska flaggan.

- Hotell Vita hästen är på ytan en tramsig operett med härliga sångnummer men det intressanta är kontexten i vilket det sker, och varför tramset kanske är livsnödvändigt. Hotell Vita hästen utspelar sig före det första världskriget men skrevs 1930. En tid då allt pekade mot ytterligare en katastrof. Där ser jag stora likheter med den tid vi lever i där katastroferna också avlöser varandra, säger regissören Staffan Valdemar Holm.

Ensemble:
Stina Ekblad (Josepha), Jonas Karlsson (Leopold), Lennart Jähkel (Wilhelm Giesecke), Alexandra Büchel (Ottilie), Magnus Roosmann (Otto Siedler), Richard Hamrin (Sigismund), Elin Rombo (Klärchen), Klas Hedlund (Piccolon), Magnus Ehrner (Professor Hinzelmann/Kejsare Franz Joseph II), Clara Gunge* (Servitris), Joakim Larsson* (Portier), Lovisa Huledal* (Servitris). Ensemblen delar även på en mängd roller som joddlare, mjölkerskor, bergsguider, reseledare, utropare, hembiträden, turister, bröllopspar, barnkörer, herrkvartetter med mera.
Kapellmästarna Sofia Winiarski och David Wahlén spelar dragspel och leder ett Tyrolerband med klarinett, horn, piano, bastuba och flöjt.

Originaltiteln är Im Weissen Rössl och utspelar sig på det vackert belägna värdshuset med samma namn i St. Wolfgang am Wolfgangsee i Österrike. Musiken är skriven av Ralph Benatzky men manus och sångtexter har skrivits om och bearbetats många gånger av ett stort antal upphovspersoner. Magnus Lindman har gjort en översättning till svenska anpassat till Folkoperan som bottnar i originalet men som ihop med Staffan Valdemar Holm har bearbetats ytterligare.

Hotell Vita hästen på Folkoperan.
Av Ralph Benatzky efter Oskar Blumenthal och Gustav Kadelburgs lustspel.
Libretto: Hans Müller-Einigen och Erik Charell
Sångtexter: Robert Gilbert
Musik: Ralph Benatzky
Musikinslag av Robert Stoltz, Gilbert och Bruno Granickstädten
Teaterförlag: Nordiska ApS - www.nordiska.dk
Musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Översättning: Magnus Lindman
Musikalisk ledning – Sofia Winiarski
Kapellmästare: Sofia Winiarski/David Wahlén
Regi: Staffan Valdemar Holm
Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller
Ljusdesign: Torben Lendorph
Mask och peruk: Therésia Frisk
Dramaturg: Tuvalisa Rangström

Biljetter till Hotell Vita hästen släpps 26 oktober på folkoperan.se.
Premiär 19 mars. Spelas t.o.m. 28 april.

*deltar i Folkoperans talangprogram.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden