Gå direkt till innehåll
Hyllningskonsert till Claes Fellbom och utdelning av nytt stipendium till förnyare inom opera

Pressmeddelande -

Hyllningskonsert till Claes Fellbom och utdelning av nytt stipendium till förnyare inom opera

Folkoperan och några av Sveriges främsta sångare bjuder in till en konsert i Claes Fellboms anda – en kväll med tillbakablickar men med siktet skarpt inställt mot framtiden. Genom nyinstiftade Claes Fellboms minnesfond delar vi ut ett stipendium på 100 000 kronor till en ung operaregissör eller librettist. Claes vision om angelägen opera för alla – på svenska - lade grunden till Folkoperan, men också till utveckling av operakonsten i hela Sverige och internationellt. Claes avled tidigare i år.

- Claes var banbrytande som regissör, teaterchef, visionär och folkbildare. Han var också en djärv librettist och beställare av flera nya operor och musikaler. I hans anda stiftar vi nu Claes Fellboms minnesfond. Syftet är att premiera unga förnyare inom operakonsten, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Stiftelsen Folkoperan.

Medverkar gör artister som Olle Persson, Ulrika Tenstam, Fredrik Zetterström, Daniel Johansson, Hillevi Martinpelto, Ingrid Tobiasson, Miriam Treichl, Elisabeth Meyer, Johan Schinkler, Christina Högman, Ole Aleksander Bang (tenor), Minna Tägil (sopran), Erica Leys (sopran), Ulrika Nilsson (mezzo), Karin Mobacke (sopran), Ellinor Olmarken (sopran), gitarristen Jacob Kellermann och Folkoperans orkester.
Dirigent är Henrik Schaefer tillsammans med Josep Castanyer Alonso och Linda van der Spaa
Idé och koncept: Linus Fellbom

Minneskonserten ges till förmån för nyinstiftade Claes Fellboms minnesfond vars syfte är att premiera unga regissörer, librettister och förnyare inom opera, bland annat genom stipendier. Det första stipendiet på 100 000 kronor delas ut under kvällen.

Ges på Folkoperan den 12 november kl. 19.00.
Biljettpris 375 kr, intäkterna går oavkortat till Claes Fellboms minnesfond.

Claes Fellbom grundade Folkoperan 1976, tillsammans med bland andra dirigenten Kerstin Nerbe. Det blev startskottet för ett folkligt operaalternativ som skakat om och förändrat operakonsten inte bara i Sverige. Claes Fellbom avled tidigare i år och var Folkoperans konstnärliga chef till och med 2007. Han regisserade många av Folkoperans succéer, skrev libretton till ett flertal nya opera- och musikalverk. Claes bjöd även in ett flertal unga teaterregissörer att börja arbeta med opera som Staffan Valdemar Holm, Lars Rudolfsson, Ole Anders Tandberg, Peter Stormare, Matthew Richardson med flera.
Claes arbetade också mycket som regissör i bl a Tyskland, Österrike och Schweiz. 2007 utsågs han till professor i dramatisk gestaltning på Operahögskolan i Stockholm och blev därefter författare på heltid. Han slutade dock inte att regissera, så sent som våren 2023 regisserade han Verdis Aida på Wermlandsoperan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51

Hanna-Louise Berntsson

Presskontakt Kommunikatör 0790989980

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan

Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden