Gå direkt till innehåll
Henrik Schaefer blir ny musikalisk ledare för Folkoperan. Foto: Maurice Lammerts van Buren
Henrik Schaefer blir ny musikalisk ledare för Folkoperan. Foto: Maurice Lammerts van Buren

Pressmeddelande -

Henrik Schaefer blir musikalisk ledare för Folkoperan.

Det är nu klart att dirigenten Henrik Schaefer blir ny musikalisk ledare för Folkoperan. Han kommer närmast från GöteborgsOperans orkester där han varit musikalisk ledare sedan 2013. Henrik tillträder på Folkoperan den 1 augusti 2021 och tar då plats i ledningen för teatern. 

Vi har gjort ett verkligt kap i rekryteringen av Henrik Schaefer. Han är en enastående musiker och dirigent liksom en väldigt positiv människa. Han har ett stort samhällsengagemang, ett genuint intresse för scenkonst och ett inkluderande sätt att arbeta med både sångare, orkester och övriga medarbetare vilket är viktigt på Folkoperan. säger Tobias Theorell, konstnärlig chef för Folkoperan

-Jag ser fram emot att fylla Hornsgatan 72 med musik på ett nytt sätt och skapa många nya konsert- och föreställningsformat tillsammans med Tobias Theorell och teamet på Folkoperan, säger Henrik Schaefer.

Henrik Schaefer är bekant för Folkoperapubliken då han var dirigent för Massenets opera Don Quijote 2018. Henrik är sedan 2013 musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester och en återkommande gästdirigent på operahus och symfoniorkestrar över hela världen.

Henrik är född i tyska Bochum och studerade viola i Essen och Freiburg med Ulrich Koch och Kim Kashkashian. 22 år gammal blev han den yngste musikern någonsin i Berlinerfilharmonikerna där han spelade med tidens största dirigenter. Parallellt studerade han dirigering i Leipzig med Volker Rohde och år 2000 utsåg Claudio Abbado honom till sin assistent på Berlinerfilharmonikerna. När Abbado lämnade Berlin 2003 beslöt sig Henrik för att ägna sig helhjärtat åt dirigering.

Han har ett stort engagemang för en mindre känd romantisk repertoar vilket syns i konserter, operauppsättningar och förstagångsinspelningar av återupptäckta verk av kompositörer som Elfrida Andrée och Wilhelm Stenhammar. På Folkoperan tar han sin passion för den romantiska originalklangen ett steg längre och har tagit initiativet till att den första produktionen han gör hösten 2021 skall spelas med tidstypiska instrument.

2004 och 2011 var Henrik verksam som förste gästdirigent vid Hiroshima Symphony Orchestra, och åren 2007 till 2013 var han chefdirigent för Wermland Opera där han fick internationellt erkännande genom debutföreställningen av Parsifal och Ringcykeln som framfördes med sensträng och på historiskt sätt. Som gästdirigent har han bl. a. arbetat med danska nationalsymfonikerna, Nederländernas filharmoniska orkester, Mozarteumorchester Salzburg och Tokyo Metropolitan Symphony. Vidare har han lett produktioner vid Operan i Leipzig, Hong Kong Opera och Volksoper i Wien. Henrik har ett stort engagemang för unga musiker och sångare och är bl. a. konstnärligt ansvarig för masterutbildningen i orkesterspel på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Henrik Schaefer tillträder den 1 augusti 2021 och kommer att ingå i Folkoperans ledning tillsammans med Tobias Theorell (konstnärlig chef) och Monica Fredriksson (VD). Henrik efterträder Marit Strindlund, vars förordnande går ut den 31 juli 2021 och som nyligen utsetts till musikchef för Smålands Musik och Teater.

För mer information kontakta
Susanne Reuszner (kommunikationschef); mobil 070-218 46 51, e-post susanne.reuszner@folkoperan.se

Pressbilder finns att ladda ner från www.folkoperan.se/press

Ämnen

Kategorier


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad. Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52
Olivia Johansson

Olivia Johansson

Presskontakt Kommunikatör 079-098 99 80

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden