Gå direkt till innehåll
Gunilla Kindstrand ny ordförande i Stiftelsen Folkoperan.
Gunilla Kindstrand ny ordförande i Stiftelsen Folkoperan.

Pressmeddelande -

Gunilla Kindstrand ny ordförande i Stiftelsen Folkoperan och Stina Westerberg ny i Folkoperan AB

Vid årsmöte i Stiftelsen Folkoperan och vid bolagsstämma i Folkoperan AB har nya styrelser valts in. Nyheter är att Gunilla Kindstrand utsetts till ordförande i Stiftelsen Folkoperan och att Stina Westerberg tar över ordförandeskapet i Folkoperan AB. Nya ordinarie ledamöter är Olle Persson, Benny Marcel och Tobias Nielsén.

- Vi är mycket nöjda med att ha rekryterat två så mångsidiga och kompetenta personer som Gunilla Kindstrand och Stina Westerberg till ordförande i Stiftelsen Folkoperan respektive Folkoperan AB. Tillsammans med de övriga ledamöterna får styrelserna en samlad erfarenhet och kompetens som blir ett starkt stöd till verksamheten i dessa utmanande tider säger Staffan Rydén, stiftare Stiftelsen Folkoperan.

  Gunilla Kindstrand är ny ordförande i Stiftelsen Folkoperan. Gunilla är journalist och författare. Hon var fram till 2017 Kulturchef för Mittmediakoncernen och har dessförinnan arbetat som chefredaktör för Hälsingetidningar samt som kulturjournalist på ett stort antal tidningar och på SVT bl a som programledare för Röda rummet och Din plats i historien. Hon har även operativ erfarenhet från kulturverksamheter som Stiftelsen Helsingegården, Folkteatern Gävleborg med mera. Gunilla har stor erfarenhet av styrelsearbete och varit ledamot i Högskolan i Gävle, Sveriges Radio, Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris samt ordförande i Augustjuryn och Konstnärsnämnden. Hon har mottagit en mängd utmärkelser som bl. a. Karin Gierows pris (Svenska Akademien) och Gävleborgs läns landstings kulturpris. Gunilla efterträder Ann Larsson som ordförande i Stiftelsen Folkoperan.

  Stina Westerberg blir ordförande i Folkoperan AB. Hon kommer närmast från ett långt förordnande som generaldirektör för Musikverket. Hon har en bakgrund i kulturlivet, från början som professionell musiker och senare som VD för Vadstena-Akademien och Svensk Musik / STIM. Hon har haft en rad styrelseuppdrag bland annat som ordförande för Export Music Sweden och för Stockholms läns Blåsarsymfoniker och som ledamot i Kungliga Operans styrelse. Stina efterträder Elisabeth Lax som ordförande i Folkoperan AB.

  Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan AB där Folkoperans verksamhet bedrivs.
  Stiftelsen Folkoperans styrelse består nu av Gunilla Kindstrand, nyval (ordförande), Benny Marcel, nyval, Olle Persson, nyval, Karin Unghanse, omval och Mats Karlsson, omval, samt stiftarna Staffan Rydén och Arne Åkerström.

  Folkoperan AB:s styrelse består nu av Stina Westerberg, omval (ny som styrelseordförande), Martin Hansson, omval (ny som vice ordförande), Carolina Frände, omval (ordinarie ledamot), Tobias Nielsén, nyval (ordinarie ledamot) och Olle Persson, nyval (ordinarie ledamot), Per Strömbäck, omval (ordinarie ledamot). Personalrepresentant är Matilda Carlsson.

  Folkoperan grundades 1976 med målet att förnya operakonsten, införa teatralt tänkande, nå nya publikgrupper och skapa arbetstillfällen. Folkoperan grundades av Claes Fellbom, Kerstin Nerbe och Krister Fagerström som en fri musikteatergrupp för att i mitten av 1990-talet bli en institution. Folkoperan har årliga anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Bakgrund nya ledamöter

  Stiftelsen Folkoperan

  Benny Marcel är direktör för Nordisk Kulturfond i Köpenhamn sedan 2015. Dessförinnan har han haft ett antal ledande roller inom konst- och kulturområdet, bl. a som ställföreträdande generaldirektör och avdelningschef på Kulturrådet, chef för Svenska Kammarorkestern/Örebro Konserthus och Örebro Kulturskola. Benny har också deltagit i ett flertal utredningar på uppdrag av Regeringen. Han har mångårig erfarenhet av internationellt arbete med inriktning på bistånd och mänskliga rättigheter som startade 1985 med en stationering i Mellanöstern och som Europachef för Rädda Barnen. Erfarenhet som ordförande och styrelseledamot i Allmänna Arvsfonden, Barnrättsakademin, Insynsråd, Dansalliansen. Samt internationellt knutet till UNHCR, ISCA, ECRE

  Olle Persson, är en av Folkoperans mest anlitade och uppskattade operasångare. Publiken har njutit av hans rolltolkningar sedan 1990-talet i alltifrån nyskrivna operor som Oidipus, Marie-Antoinette och Usher till klassiska verk som Otello, Don Carlos och Turandot liksom i konsertanta koncept som Carmina Burana. Olle har sjungit på de flesta scener både i traditionella operaroller och i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk, exempelvis Nils Lindbergs Requiem (1993). Han är även flitig gäst i både radio och tv samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden. Olle Persson är anställd som sånglärare på Musikhögskolan vid Örebro universitet. Olle Persson har valts in som ny ledamot i både Stiftelsen Folkoperan och Folkoperan AB.

  Folkoperan AB

  Tobias Nielsén
  Förlagschef och grundare av analysföretaget och bokförlaget Volante; med visionen att bidra till att världen blir klokare och roligare genom att binda ihop den felande länken mellan forskning och övriga samhället. Tobias Nielsén är ledamot i Förläggareföreningens styrelse och har tidigare varit ledamot i flera myndigheter. Han är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och Columbia Business School i New York. Tobias Nielsén har tidigare framför allt talat om kulturens olika värden och effekter. Särskilt på det temat har han fungerat som rådgivare och projektlett eller skrivit ett stort antal omvärlds- och ekonomiska analyser. Han har varit med på listor över ”årets superkommunikatör” (2017, Resumé), ”årets supertalanger” (2013, Veckans affärer), samt blivit nominerad till EU-utmärkelsen för unga forskare Cultural Policy Research Award (2009).

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
  Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Presskontakt

  Susanne Reuszner

  Susanne Reuszner

  Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
  Frida Edoff

  Frida Edoff

  Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52
  Olivia Johansson

  Olivia Johansson

  Presskontakt Kommunikatör 079-098 99 80

  Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

  Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
  Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Folkoperan
  Hornsgatan 72
  118 21 Stockholm
  Sweden