Gå direkt till innehåll
Folkoperan släpper biljetter till Norma, Skrik mot rymden och Goldberg variations - ternary patterns for insomnia.
Folkoperan släpper biljetter till Norma, Skrik mot rymden och Goldberg variations - ternary patterns for insomnia.

Pressmeddelande -

Folkoperan släpper biljetter till Norma i regi av Eirik Stubø

Eirik Stubø regisserar sin första opera i Sverige med Norma på Folkoperan, ett triangeldrama med starka kvinnor i centrum som rymmer mycket mer än arian Casta Diva. Norma har premiär den 14 och 15 september. Samtidigt släpper vi biljetter två gästspel: I februari presenterar Christian Karlsen Galina Ustvolskayas symfonier, flera för första gången i Sverige tillsammans med KammarensembleN och Joonas Ahonen. I juni kommer Bachs Goldberg variations – ternary patterns for insomnia i en lekfull dans- och stråkversion med Örjan Andersson Dance och stråkensemblen Scottish Ensemble. Biljetterna släpps den 14 december kl 11.00.


Norma

Bellinis opera Norma är juvelen i den italienska bel canto-traditionen och arian Casta Diva har blivit ikonisk genom bland andra Maria Callas. Den lyriska musiken skildrar handlingen i de långa bågarna och växlar mellan pompöst övermod, avgrund och storslagenhet. Det Medealiknande triangeldramat utspelar sig mot en bakgrund av ett ockuperat land i krig, och böljar mellan situationer av värme, förtvivlan, ilska och klarhet.

- Jag ser mycket fram emot att få debutera på Folkoperan med ett så fascinerande och utmanande verk som Bellinis Norma, säger Eirik Stubø.

Eirik Stubøs teateruppsättningar präglas av noggrant utmejslade situationer och djuplodande personregi som lyfter fram människan och detta kommer att synas även på Folkoperan. Norma är en kvinna i hög samhällsställning och makt. I hemlighet har hon en kärleksrelation och två utomäktenskapliga barn med Pollione, ledaren för ockupationsmakten. En relation som i sig är grund för landsförräderi. Situationen kompliceras när det visar sig att Pollione också har en hemlig relation till Normas väninna Adalgisa. Norma slits mellan motstridiga känslor och krav. Folket vill ut i kriget för att slå ner ockupationsmakten men Norma avvaktar in i det längsta.

Norma har premiär på Folkoperan den 14 och 15 september med två sångarlag

Musik: Vincenzo Bellini
Libretto: Felice Romani
Översättning: Marie Lundquist
Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Regi: Eirik Stubø
Scenografi/kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge
Mask och peruk: Theresia Frisk

Medverkande:
Norma: Julia Sporsén / Kajsa Lindberg
Adalgisa: Ann-Kristin Jones/NN
Pollione: Daniel Svenson / Per Lindström
Oroveso: NN
Clotilde, Normas förtrogna: NN
Flavio, Polliones vän: NN
Normas och Polliones två barn
Kör och Folkoperans orkester.

GÄSTSPEL PÅ FOLKOPERAN VÅREN 2022

5 februari
GALINA USTVOLSKAYA | skrik mot rymden | symfoni nr 2-5.
CHRISTIAN KARLSEN | KammarensembleN | JOONAS AHONEN

Galina Ustvolskayas symfonier framförs för första gången i Sverige med naturkraften dirigenten Christian Karlsen och musiker.

En röst skriker «jesus messias, rädda oss» – ett skrik ut i universum.

Ingen skrev musik som Galina Ustvolskaya - ritualistisk, spirituell och explosiv. Hon skrev den med risk för sitt liv. Den ensamma människan i den förtryckande staten. Mitt i den totalitära Sovjetstaten skapade hon verk med ett djupt personligt och kompromisslöst tonspråk med en samtidigt starkt religiös tematik och symbolism. Rostropovitj kallade henne Sovjets samvete och hon förändrade Sjostakovitjs tonspråk.

Nu kommer Galina Ustvolskayas fyra betydande symfonier till Sverige. Framförda av svenska stjärndirigenten Christian Karlsen, pianisten Joonas Ahonen och en KammarensembleN med 6 flöjter, 6 oboe, 6 trumpeter, 5 kontrabasar, 3 tubor, 1 trombon, 3 slagverkare och 1 violin.

Symfoni Nr 2 “Sann, Evig Salighet!” (1979)
Symfoni Nr 3 ”Jesus Messias, Rädda Oss!” (1983)
Symfoni Nr 4 ”Bön” (1985–87)
Symfoni Nr 5 ”Amen” (1989—90)

Varvas med texter av Svetlana Aleksijevitj, Anna Achmatova och Aleksandr Solzjenitsyn.

Föreställningen följs av ett samtal med bar samt ett framförande av Galina Ustvolskayas Oktett från 1949–50 med musiker ur Kungliga Filharmonikernas orkesterakademi.

KammarensembleN
Christian Karlsen, dirigent
Joonas Ahonen, piano
Sergej Merkusjev, röst
musiker ur Kungliga Filharmonikernas orkesterakademi

Genomförs med stöd av Statens musikverk.

2 och 3 juni
“Goldberg Variations - ternary patterns for insomnia” med Andersson Dance och Scottish Ensemble.
I juni 2022 gästas Folkoperan av “Goldberg Variations - ternary patterns for insomnia”. Med humor, lätthet, värme och ett fantastiskt ensemblespel tar sig elva stråkmusiker från Scottish Ensemble och fem dansare från Anderson Dance Company an Bachs ikoniska verk.

Goldbergvariationernas omistliga karaktär är lätt igenkännbar, oavsett om verket spelas i soloformat på klaver eller i ensembleversion för stråkar. På Folkoperan visas en koreografisk upplevelse skapad av koreografen Örjan Andersson och Scottish Ensembles musikaliska ledare Jonathan Morten. På scen ser vi 16 utövare i symbios - fem dansare och elva musiker.
Andersson Dance och Scottish Ensembles ”Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia” hade premiär på Dansens Hus 2015 och har sedan dess turnerat runt om i världen.

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sedan 1996 sitt eget kompani Andersson Dance.
Banbrytande Scottish Ensemble är en stråkorkester, med hemvist i Glasgow, som regelbundet uppträder världen över. Deras konstnärlige ledare, Jonathan Morton, leder ensemblens exceptionella musiker. Scottish Ensemble främjar den mångfacetterade stråkmusiken och dess repertoar, genom att på kreativa och fantasifulla sätt utforska hur den kan framföras, upplevas, delas och kopplas till en samtida kontext.

Spelas på Folkoperan 2 och 3 juni med två offentliga föreställningar och en skolföreställning.

Produktion: Andersson Dance, Scottish Ensemble & Nordberg Movement. 
Samproduktion: Andersson Dance, Scottish Ensemble, Regionteatern Blekinge Kronoberg & Riksteatern 2015.

Genomförs med stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad, Region Stockholm, Creative Scotland och Musikverket.
Skolföreställningen presenteras i samarbete med Dansistan.

Biljetter säljs via Folkoperan.se
Sedan tidigare finns biljetter till försäljning för Così fan tutte premiär 9 mars, Ålevangeliet premiär 27 april samt gästspelen Tårtsväng med Pippi och Beethoven 8 januari samt DrömDöden 19-25 maj.
Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden