Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​FOLKOPERAN SAMARBETAR MED KULTURHUSET STADSTEATERN

Folkoperan samarbetar med Kulturhuset Stadsteatern när huset renoveras på Sergels torg. Samarbetet inleds med ett konsertant koncept på Skapelsen av Joseph Haydn, som får premiär i april. Till hösten blir det premiär på en stor samproduktion av Brechts och Weills Tolvskillingsoperan. Båda produktionerna regisseras av Folkoperans konstnärliga chef Mellika Melouani Melani.

Kärleken tas på allvar i Skapelsen av Haydn
Folkoperan blir ett kärlekens tempel till tonerna av Haydns storslagna körverk. I begynnelsen skapas Adam och Eva tillsammans med de normer och livsregler som kanske fortfarande styr. På Folkoperan visas en alternativ skapelseberättelse där skådespelare, operasångare, kör och autentiska personer ger sin bild av kärleken. Premiär på Folkoperan 6 april 2019.

Med hjälp av Haydns odödliga körverk skapar vi ett rum för all världens omöjliga och motarbetade kärlekar. Vi återtar rätten till riten och bröllopet. Länge leve kärleken!

̶ Haydns musik är makalöst vacker. Likt kärleken tar den sig förbi intellektet och spelar på våra innersta strängar. Via musiken vill vi närma oss ett allmängiltigt och samtidigt så kontroversiellt ämne. Vi vill ge plats för kärleken, för längtan och vi vill ta tillbaka kärleksriten till människorna, säger Mellika Melouani Melani, regissör.

Mellika Melouani Melanis sceniskakoncept tar avstamp i musiken. Bibelns normativa skapelseberättelse vävs ihop med hur kärleksrelationer kan se ut idag. Guider är ärkeänglarna i gestalt av skådespelare och operasångare. De möter autentiska personer som delar med sig av sina egna historier om kärlek som stött på motstånd. Än idag begränsas kärleken ofta av tradition, normer och religion liksom av lagar för t ex migration och åldringsvård. Vi ser också politiska strömmar som vill styra hur människor skall leva och älska. Hur fri är kärleken egentligen? Kan Haydns musik hjälpa till att skapa ett kärlekens rum som också använder scenen för den kanske mest romantiska drömmen av alla – bröllopet?

Skapelsen är Joseph Haydns körverk om jordens skapelse och historien om Adam och Eva. Librettot utgår från Miltons dikt Paradise Lost, som i sin tur är en omdiktning av Bibelns berättelser utifrån upplysningstidens ideal.

Kreativt team.
Musik: Joseph Haydn, Librettist: Gottfrid van Swieten, Musikalisk ledning/dirigent: Anders Eby, Regi: Mellika Melouni Melani, Scenografi/video: Joonas Tikkanen, Ljus: Patrik Bogårdh, Dramaturg: Marc Matthiesen

Medverkande
Skådespelare: Annika Hallin, Samuel Fröler, Ann-Sofie Rase.
Operasångare: Jesper Säll, Susanna Stern, Martin Hatlo.
Autentiska kärleksrelationer, Mikaeli Kammarkör och Folkoperans orkester.

Premiär på Folkoperan 6 april 2019. Spelas t.o.m. 28 april.
Skapelsen är ett samarbete mellan Folkoperan och Kulturhuset Stadsteatern.


Rännsten, burlesk och musikalisk skönhet i Tolvskillingsoperan
Vad passar bättre i denna värld än en lite billigare opera - en Tolvskillingsopera? Folkets opera och Folkets teater presenterar nu denna opera för tiggare. Här möter vi en värld där alla värden vänds upp och ner och där brottslingen blir kung. Här lever alla i skuggan av gangsterkungen och mördaren Macheath, som får både män och kvinnor på fall. Vem har egentligen råd med ideal i en sjuk värld? Den undre världen är en spegelvärld av den finare världen. Här regerar de fattiga - och de profiterar på det lilla de har, sin kropp, sin själ och sin moral.

I Magnus Lindmans nyöversättning av Brechts text skitar vi till verket för att komma längre ner i rännstenen men vi upplever också musikens skönhet närmare än någonsin.

Tolvskillingsoperan med text av Bertolt Brecht och musik av Kurt Weill hade urpremiär i Berlin 1928. Det är en av världens största musikteatersuccéer och den bygger på John Gays The Beggers opera. I Folkoperan och Kulturhuset Stadsteaterns version satsas det stort på musiken och i rollerna ser vi skådespelare, operasångare, burleskartister, kör och en riktig operaorkester.

Kreativt team:
Musik: Kurt Weill, Text: Bertolt Brecht, Översättning: Magnus Lindman, Regi: Mellika Melouani Melani, Musikalisk ledning & arrangemang: Jonas Nydesjö, Scenografi och kostym: Alex Tarraguël, Maskdesign: Johanna Ruben, Ljusdesign: Joonas Tikkanen, Dramaturg: Sofia Fredén.

Medverkande

Fredrik Lycke, Sven Ahlström, Karolina Blixt, Maja Rung, Lennart Jähkel, Peter Gardiner, Angelika Prick, Sanna Gibbs, burleskdansare, kör, Folkoperans orkester med flera.

Premiär på Folkoperan den 11 september 2019, spelas hela hösten.
Tolvskillingsoperan är en samproduktion mellan Folkoperan och Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetterna till Skapelsen och Tolvskillingsoperan säljs i Folkoperans biljettkassa på Hornsgatan 72 i Stockholm samt på www.folkoperan.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden