Gå direkt till innehåll
Dichterliebe - minnet av en kärlek blir verket som öppnar upp Folkoperan redan i maj
Dichterliebe - minnet av en kärlek blir verket som öppnar upp Folkoperan redan i maj

Pressmeddelande -

Folkoperan öppnar upp för publik i maj med Dichterliebe.

Tobias Theorell regisserar en iscensättning av Christian Josts version av Robert Schumanns sångcykel Dichterliebe – minnet av en kärlek. Verket inleds med strofen ”Hur underbar var inte maj? Ljuva toner som skildrar en himlastormande förälskelse men som sakta växlar över i en svartare ton av svek och sorg. En historia inte helt olik Robert och Clara Schumanns egen. Dichterliebe iscensätts med med 6 solister varav 4 barn och orkester,  på Folkoperan 27–30 maj.

Dichterliebe handlar om minnet av en kärlekshistoria. Minnet av hur ljuvligt det var i maj när förälskelsen var ny men hur den snart förbyts i en svartare ton då förlust av kärleken blir till en förlust av livet självt. Realism möter drömvärld, illusion vävs ihop med verklighet till en historia som svävar mellan ljus och mörker.

̶ Detta är en berättelse om förlust: förlorad ungdom, förlorat liv och förlorad kärlek. Men också hur minnet av kärleken lever kvar inom oss parallellt med den smärtsamma känslan av vad som inte blev. Om att förlora varandra trots stor kärlek och smärtan i den förlust som inte går att hejda. Christian Josts märkvärdiga och suggestiva tolkning av Schumanns eviga klassiker gör att vi återupptäcker detta verk med samtida ögon och öron säger Tobias Theorell, regissör och konstnärlig chef på Folkoperan.

Poetens öde är svårt att inte koppla till Robert Schumanns eget. Han led av svåra depressioner och psykisk sjukdom och var i slutet av sitt korta liv inlagd på psykiatrisk klinik. Den sista dagen i livet får han besök av sin älskade hustru, kompositören Clara Schumann. Hon mötte sin man som då helt tystnat och slutat att äta. Mötet med Clara blev hans sista och dagen efter dog han.

Tobias Theorells iscensättning har inspirerats av det allra sista mötet mellan Robert och Clara Schumann. Tillsammans återskapar och leker de fram sitt gemensamma liv. Den ljuva förälskelsen som följts av en vardag varvat med motgångar, sjukdom och sorger och som slutar i ett definitivt avsked.

Josts sångcykle Dichterliebe framförs för första gången i Sverige för orkester, vanligtvis framförs Dichterliebe i Schumanns musik på piano. Medverkar gör sex solister varav fyra är barn.

Spelas på Folkoperan den 27, 28, 29 och 30 maj. Folkoperan tar emot publik i enlighet med gällande restriktioner.

Biljetter säljs via folkoperan.se

Dichterliebe
Musik: Christian Jost, baserad på Robert Schumanns ”Dichterliebe”, Op.48 med texter av Heinrich Heine
© Schott Music GmbH & Co KG/Gehrmans Musikförlag AB.
Svensk översättning: Carin Bartosch-Edström
Dirigent: Marit Strindlund
Regi: Tobias Theorell

Medverkande: Adam Frandsen, Tessan-Maria Lehmussaari, Therese Bergknut, Nelma Kollberg, Matheo Lindberg Vivien, Oskar Su samt KammarensembleN.

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52
Olivia Johansson

Olivia Johansson

Presskontakt Kommunikatör 079-098 99 80

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden