Gå direkt till innehåll
Kostymskisser till Tristan och Isolde av scenograf- och kostymdesigner Maja Ravn. Premiär 14 och 15 oktober.
Kostymskisser till Tristan och Isolde av scenograf- och kostymdesigner Maja Ravn. Premiär 14 och 15 oktober.

Pressmeddelande -

Folkoperan inviger nyrenoverad salong med Tristan och Isolde.

Den 14 och 15 oktober 2020 är det premiär på Wagners kanske allra vackraste och sinnligaste opera - Tristan och Isolde - på Folkoperan. Linus Tunström debuterar som operaregissör med en uppsättning där Wagners epokgörande klanger driver fram ett drama om den starkaste av kärlekslängtan; som i Folkoperans nyrenoverade och intima salong tillåts bränna till på riktigt. Biljetterna släpps den 3 mars.

Det berömda Tristan-ackordet i början av Tristan och Isolde inleder inte bara själva operan, utan här öppnar Wagner nya och epokgörande klanger som skapar ett konstant tillstånd av spänning, där upplösningen ständigt undflyr oss. Detta har gjort att legenden om Tristan och Isoldes eviga kärlek blivit musikhistoriens kanske mest sinnliga opera med sina tre akter av orgiastiskt sökande. 

”…Eftersom jag nu i livet aldrig har åtnjutit den verkliga kärlekslyckan, så vill jag ändå skapa ett monument över denna den skönaste av alla drömmar, i vilken denna kärlek från början till slutet en gång skall kunna mätta sin hunger…” skrev Richard Wagner i ett brev till vännen Franz Liszt. 

Linus Tunström tar fasta på detta i sin läsning av Tristan och Isolde. Vi möter den åldrande konstnären som iscensätter den totala kärleksupplevelsen han själv aldrig fått uppleva; en kärlekshistoria som bryter upp en trivial vardag till ett tillstånd där själva jaget upplöses. Han sätter i rullning ett experiment vars krafter inte går att kontrollera och manar fram ett ungt kärlekspar beredda att gå upp i kärleken så till den grad att de kanske förintas. 

 ̶   Musikens oändliga vågor skapar en pendelrörelse mellan ljus och mörker, verklighet och ideal och inte minst mellan kärleken och döden. Kärleken blir till drog och längtan efter det fullständiga närmar sig längtan efter det totalitära. Det är en kärlekshistoria som värker fram i ett intensivt kammarspel där stegringen når sin absoluta klimax först i operans sista ögonblick, säger regissören Linus Tunström.

På scen: Tristan: Jesper Säll/Daniel Svenson. Kung Marke: Johan Schinkler. Isolde: Julia Sporsén/Åsa Thyllman. Kurwenal: Joa Helgesson. Melot/En herde: Tor Lind. Brangäne: Elisabeth Leyser. Butohdansaren: Tana Maneva.
Folkoperans orkester under ledning av Marit Strindlund.

Musik och libretto: Richard Wagner. Musikaliskt arrangemang: Annelies Van Parys. Svensk översättning: Eva Ström. Dramaturg: Magnus Lindman. Bearbetning: Stefan Johansson.

Musikalisk ledning och dirigent: Marit Strindlund. Regi: Linus Tunström. Scenografi och kostym: Maja Ravn. Ljussättning: Clement Irbil. Mask och peruk: Therésia Frisk.

Linus Tunström har under tre decennier verkat som en av Sveriges mest väletablerade teaterregissörer med uppdrag på betydande scener även i Danmark, Schweiz och Tyskland. Han var VD och Teaterchef för Uppsala stadsteater under nio år. Han har även regisserat TV-serier för SVT, dansteateruppsättningar för Cullbergbaletten, musikalen Evita för Malmö Opera och den Cannes-prisbelönta kortfilmen To Be ContinuedTristan och Isolde på Folkoperan blir hans debut som operaregissör.


Tristan och Isolde på Folkoperan.

Premiär 14 och 15 oktober 2020, spelas t.o.m. 22 november.
​Biljetterna till Tristan och Isolde släpps den 3 mars på www.folkoperan.se.     
Ämnen

Kategorier


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad. Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52
Olivia Johansson

Olivia Johansson

Presskontakt Kommunikatör 079-098 99 80

Relaterat innehåll

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden