Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Folkoperan bjuder upp de stora operahusen till dans

Folkoperan befäster sin ställning som banbrytare i operakonsten genom att beställa två nya operaverk; det handlar om skräckoperan Usher av Debussy/van Parys där Folkoperan kom med en idé som Staatsoper i Berlin inte kunde motstå. Det är också familjeoperan Coraline av Turange i samarbete med The Royal Opera House (Covent Garden) som får premiär i London nu på skärtorsdagen den 29 mars.

̶   Folkoperan har som uppgift att förnya operakonsten och att spela verk som är relevanta i vår samtid. Operahus i världen inspireras av Folkoperan och två konkreta bevis på detta är att vi gått samman och beställt nya verk tillsammans med The Royal Opera House i London och Staatsoper i Berlin, säger Mellika Melouani Melani, konstnärlig chef på Folkoperan.

Turnage opera Coralinehar premiär redan på skärtorsdagen
Den 29 mars 2018 är det urpremiär på Mark-Anthony Turnage nyskrivna familjeopera Coraline på The Royal Opera House i London.

̶   Folkoperan har länge sökt efter ett verk som kan bli en riktig familjeföreställning av högsta kvalité, som berör och som tar barn på fullt allvar. Genom ett internationellt samarbete har Folkoperan möjlighet att beställa en förstklassig opera av Mark-Anthony Turnage vilket känns oerhört häftigt, säger Mellika Melouani Melani, konstnärlig chef på Folkoperan.

Mark-Anthony Turnage räknas som en av vår tids främsta tonsättare och är kanske mest känd för sin opera Anna Nicole för The Royal Opera House i London.

Operan Coraline i regi av Aletta Collins får urpremiär på The Royal Opera House i London den 29 mars 2018. Stockholmspremiären på Folkoperan beräknas till våren 2020. Operan med libretto av Rory Mullarkey bygger på Neil Gaimans älskade ungdomsbok Coraline.

Skräckoperan Usher i samarbete med Staatsoper Berlin
Idén att skriva om och skriva färdigt Claude Debussys skräckopera Usher presenterades av den belgiska tonsättaren Annelies van Parys som samarbetat med Folkoperans Marit Strindlund i ett antal projekt. Eftersom Folkoperan inte har resurser att självt beställa en opera presenterades idén om en samproduktion för Staatsoper i Berlin som firar Debussyår 2018.

̶   På Folkoperan är vi mycket glada över att kunna beställa detta nya verk av Annelies van Parys och Claude Debussy för den svenska publiken. Musikaliskt är det mycket spännande. Med sina skimrande, färgrika och transparanta klangvärldar är van Parys en samtida arvtagare till Debussy samtidigt som hon bidrar med en tydlig egen röst, säger Marit Strindlund, musikalisk ledare och chefdirigent på Folkoperan.

Librettot bygger på novellen Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe, som ofta beskrivs som skräck- och science fiction-genrens fader. Poe var en av Debussys favoritförfattare och han påbörjade arbetet med operan La Chute de la maison Usher. Arbetet slutfördes dock inte och Annelies van Parys har tagit vid där Debussy slutade. Förutom att skriva helt ny musik har hon anpassat hans musik till en modernt klingande kammaropera i linje med vår tids fascination för skräck och det oförklarliga.

Premiären äger rum på Staatsoper under den Linden i Berlin den 12 oktober 2018 med Folkoperans Marit Strindlund som musikalisk ledare och dirigent. Folkoperapremiären beräknas till våren 2019.

Två nya operaverk på Folkperan
Coraline är skriven av Mark-Anthony Turnage (f. 1960) som är en av vår tids mest beundrade och framförda tonsättare. Han blandar skickligt klassisk musik med jazzinfluenser, det moderna med det traditionella. Hans mest kända scenkonstverk är operan Anna Nicole för The Royal Opera i London och dansproduktionerna Strapless, Trespass och UNDANCE för The Royal Ballet. Han har skrivit flera orkesterverk för City of Birmingham Symphony Orchestra, English National Opera, BBC Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra och Chicago Symphony Orchestra.

Coraline är en internationell samproduktion mellan The Royal Opera House (UK), Theater Freiburg (DE), L’Opera de Lille (FR), Victorian Opera Company (AUS) samt Folkoperan i Stockholm.

Urpremiären sker på The Royal Opera House i London den 29 mars 2018.

Läs mer på: http://www.roh.org.uk/productions/coraline-by-aletta-collins

Usher av Debussy/van Parys är en samproduktion mellan Staatsoper unter den Linden och Folkoperan. Annelies van Parys (f. 1975) är redan en av de mest väletablerade unga tonsättarna i Europa med beställningar från bland andra the Concertgebouw Orchestra och Belgian National Orchestra. Hennes musikdramatiska verk har spelats på Deutsche Oper och Flemish National Opera med mera. Claude Debussy (1862 – 1918) var en fransk kompositör vars musik representerar övergången mellan den senromantiska musiken och 1900-talets moderna musik.

Urpremiären sker på Staatsoper unter den Linden i Berlin den 12 oktober. Föreställningen regisseras av fransmannen Philippe Quesne och Folkoperans Marit Strindlund är musikalisk ledare och dirigent. Usher sätts upp i Stockholm våren 2019.

Läs mer: https://www.staatsoper-berlin.de/en/veranstaltungen/usher.2771/

Presskontakt:

Susanne Reuszner, kommunikationschef Folkoperan. Tel 070-2184651, susanne.reuszner@folkoperan.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram.

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden