Gå direkt till innehåll
Tessan-Maria Lehmussari och Adam Frandsen som paret i Dichterliebe på Folkoperan.
Tessan-Maria Lehmussari och Adam Frandsen som paret i Dichterliebe på Folkoperan.

Pressmeddelande -

Dichterliebe blir tillgänglig digitalt

I kväll är det premiär på sångcykeln Dichteliebe - live på Folkoperan. De få biljetterna tog slut på mindre än en halvtimme och det är nu klart att iscensättningen även blir tillgänglig digitalt. Dichterliebe skildrar en himlastormande förälskelse som sakta växlar över i en svartare ton av svek och sorg. En historia inte helt olik kompositörsparet Robert och Clara Schumanns egen. Dichterliebe är ursprungligen komponerad av Schumann för piano men på Folkoperan framförs den i Christian Josts version för orkester. Inspelningen finns tillgänglig via Folkoperans hemsida från den 1 juni.

Dichterliebe handlar om minnet av en kärlekshistoria. Minnet av hur ljuvligt det var i maj när förälskelsen var ny men hur den snart förbyts i en svartare ton. Realism möter drömvärld, illusion vävs ihop med verklighet till en historia som svävar mellan ljus och mörker.

̶  Det är en berättelse om förlust: förlorad ungdom, förlorat liv och förlorad kärlek. Men också hur minnet av kärleken lever kvar inom oss parallellt med den smärtsamma känslan av vad som inte blev. Om att förlora varandra trots stor kärlek och smärtan i den förlust som inte går att hejda. Christian Josts märkvärdiga och suggestiva tolkning av Schumanns eviga klassiker gör att vi återupptäcker detta verk med samtida ögon och öron säger Tobias Theorell, regissör och konstnärlig chef på Folkoperan.

Poetens öde är svårt att inte koppla till Robert Schumanns eget. Han led av svåra depressioner och psykisk sjukdom och var i slutet av sitt korta liv inlagd på psykiatrisk klinik. Den sista dagen i livet fick han besök av sin älskade hustru, kompositören Clara Schumann. Hon mötte sin man som då helt tystnat och slutat att äta. Mötet med Clara blev hans sista och dagen efter dog han.

Tobias Theorells iscensättning har inspirerats av det allra sista mötet mellan Robert och Clara Schumann. Tillsammans återskapar och leker de fram sitt gemensamma liv. Den ljuva förälskelsen som följts av en vardag varvat med motgångar, sjukdom och sorger och som slutar i ett definitivt avsked.

Josts sångcykel Dichterliebe framförs för första gången i Sverige för orkester, vanligtvis framförs Dichterliebe i Schumanns musik på piano. Medverkar gör sex solister varav fyra är barn.

Dichterliebe tillgängliggörs digitalt via Folkoperan.se från och med den 1 juni. Biljetter till digital visning säljs via folkoperan.se för 65 kr/styck.

Dichterliebe spelas live på Folkoperan den 27, 28, 29 och 30 maj. Folkoperan tar emot publik i enlighet med gällande restriktioner.

Dichterliebe
DICHTERLIEBE
Musik: Christian Jost, baserad på Robert Schumanns ”Dichterliebe”, Op.48 med texter av Heinrich Heine
© Schott Music GmbH & Co KG/Gehrmans Musikförlag AB.
Svensk översättning: Carin Bartosch-Edström
Dirigent: Marit Strindlund
Regi: Tobias Theorell
Kostym: Cilla Borg
Ljus: Moltas Gabrielsson
Mask och peruk: Therésia Frisk

Medverkande: Adam Frandsen, Tessan-Maria Lehmussaari, Therese Bergknut, Nelma Kollberg, Matheo Lindberg Vivien, Oskar Su samt KammarensembleN.

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan

Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden