Pressmeddelande -
Bill Viola och Varès "Désert", Engelkes "Drottning inuti" och "Stulen musik" gästar Folkoperan.
Folkoperan släpper biljetter till tre gästspel. Först möts Bill Violas ikoniska videokonst och Edgar Varèses visionära musik i den enastående videokonserten Déserts med Christian Karlsen och Arméns musikkår. I april kommer Charlotte Engelkes med Drottning inuti, en opera om inre och yttre drottningar, ledd av Engelkes med ett kungligt entourage av (olydiga) operasångare, cirkusartist, dansare och stråkkvintett. Till hösten gestaltas musiken som nazisterna försökte utplåna i Stulen musik, en scenisk konsert om musikers öden under Förintelsen, baserad på Anders Rydells bok. Biljetterna finns till försäljning hos Folkoperan från den 24 januari.
BILL VIOLA | EDGAR VARÈSE – Déserts.
Med Christian Karlsen och Arméns musikkår.
Ikonisk videokonst av Bill Viola möter Edgar Varèses djärva och visionära musik när Christian Karlsen återvänder till Folkoperan ihop med Arméns musikkår. En konstnärlig fusion som förenar två kultförklarade konstnärer i en unik upplevelse. Bill Viola, världsberömd för sina episka och själsliga videokonstverk, utforskar existentiella teman som födelse, andlighet, liv och död. För första gången i Sverige presenteras Violas verk Déserts, skapad för Edgar Varèses ikoniska komposition med samma namn.
Tillsammans med hyllade dirigenten Christian Karlsen, spelar Arméns musikkår dessutom några av Edgar Varèse mest ikoniska kompositioner med vulkaniskt kraftfull musik, inspirerad av 1920- och 30-talens New York och naturens krafter.
Medverkande och upphovspersoner:
Musik: Edgar Varèse
Video: Bill Viola
Musikalisk ledning: Christian Karlsen
Arméns Musikkår
Bill Viola, Déserts, 1994.
Production Credits: Kira Perov Executive Producer, Peter Kirby Producer, Harry Dawson Director of Photography, Philip Esposito Actor
Dennis Kightley Art Director
Gästspelar på Folkoperan den 22 mars, 2025.
...
Charlotte Engelkes presenterar:
DROTTNING INUTI - en sagolik opera för ditt inre rikes säkerhet.
En odyssé av storslagna inre och yttre drottningar i en majestätisk och musikalisk forskningsexpedition ledd av regissören och performanceartisten Charlotte Engelkes med libretto av Marina Steinmo.
Drottning inuti är berättelsen om en familj som vunnit två drottningar på auktion som de nu hoppas ska skänka lite glädje och glamour till hemmet. Dock dyker både hämndlystna och bortglömda drottningar upp i familjens sommarhus och gillestuga vilket skapar oväntat kaos. Med början i det ständigt fascinerande - och helt påhittade - mötet mellan Maria Stuart och drottning Elisabeth I blir det en drottningparad hämtad från konst, litteratur och rena fantasier.
Medverkande är Charlotte Engelkes med kungligt entourage bestående av operasångaren Maja Frydén, cirkusartisten Julietta Birkeland och dansaren Tobias Ulfvebrand samt en stråkkvintett under ledning av Niklas Tamm.
Ide och koncept: Charlotte Engelkes
Libretto: Marina Steinmo
Musik och ljuddesign: Willi Bopp samt inslag av Donizettis opera Maria Stuarda.
Kostymdesign: Anna Ardelius
Scen och ljusdesign: Karl Svensson
Koreografi: Sofia Södergård
Stråkarrangemang: Niklas Tamm.
Gästspelar på Folkoperan den 23-24 april.
En Astarte produktion med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Kulturförvaltningen Stockholms Stad.
...
STULEN MUSIK - en scenisk konsert om nazisternas försök att utplåna en musikalisk kultur.
Under Tredje riket försökte nazisterna utplåna det "judiska inflytandet" över den europeiska musiken. Tiotusentals musiker förföljdes och mördades. Specialkommandot Sonderstab Musik ledde jakten på Europas värdefullaste musikskatter, ovärderliga instrument och manuskript av mästare som Bach, Mozart och Beethoven.
Stulen musik är berättelsen om nazisternas strävan att tysta sina offer men också om musik som motståndshandling. I denna sceniska konsert får vi komma nära några av de musiker som drabbades av plundring och förföljelse – och lyssna till musiken som nazisterna försökte förinta.
Stulen musik bygger på Anders Rydells hyllade bok Stulen musik - Nazisternas plundringar och musik som motstånd.
Dirigent och musikalisk ledning: Sofia Winiarski
Konstnärlig idé: Sofia Winiarski och Anders Rydell
Textbearbetning: Anders Rydell & Irena Kraus
Regiöga: Tuvalisa Rangström
Medverkande på scen: Magnus Roosmann (endast i Stockholm) tillsammans med stråkorkester.
Gästspelar på Folkoperan den 10 och 17 oktober 2025 som en del av en Sverigeturné.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.