Gå direkt till innehåll
Besatt Norma på Folkoperan i höst

Pressmeddelande -

Besatt Norma på Folkoperan i höst

Teaterregissören Eirik Stubø gör Sverigedebut som operaregissör på Folkoperan i höst. Bellinis italienska opera Norma från 1831 är ett av operalitteraturens starkaste triangeldramer och utspelar sig i en veritabel krutdurk av känslor, svek, krig och besatthet. Tidstrogna instrument, en djuplodad personregi och nya sätt för sångarna att ta sig an Bel canto-traditionen kommer att göra uppsättningen av Norma till något utöver det vanliga.

Norma har premiär med två sångarlag på Folkoperan den 14 och 15 september.

Bellinis opera Norma är juvelen i den italienska Bel canto-tradition som förknippas med vacker klang och teknisk sångskicklighet. Arian Casta Diva har kommit att bli närmast ikonisk. Den lyriska musiken växlar mellan pompöst övermod och storslagenhet, till närhet och avgrund. Vid operans urpremiär sågs den som nyskapande och revolutionär då Bellini ställde ordet och handlingen i fokus. Det starka Medealiknande triangeldramat utspelar sig i ett ockuperat land i krig och böljar mellan värme, ilska, förtvivlan och klarhet.

I centrum står Norma, landets andliga ledare som lever i en hemlig kärleksrelation med Pollione, ledaren för ockupationsmakten. Trots att Pollione visar sig ha en relation till Normas väninna Adalgisa och att kärleksrelationen utsätter Norma, de gömda barnen och hela hennes folk, för livsfara så vägrar hon att släppa greppet.

Eirik Stubøs uppsättningar präglas av noggrann, minimalistisk och djuplodad personregi och i hans tolkning av Bellinis Norma kommer vi in under huden på Norma och hennes dilemma.

Som översteprästinna är hon uppfostrad i en starkt religiös tradition och är en kvinna i hög samhällsställning med stor makt. Genom den hemliga förbindelsen med ockupationsmaktens ledare Pollione, har hon blivit ensamstående mor till två barn som hon håller gömda för att skona dem från folkets vrede. Armén och folket vill ut i krig för att slå ner ockupationsmakten men Norma avvaktar i det längsta, sliten mellan motstridiga känslor. Snart står det dock klart att Pollione har en kärleksrelation till prästinnan Adalgisa…

Folkoperans musikaliska ledare Henrik Schaefer matchar Stubøs närvarande personregi med att undersöka hur Bellinis musik kan växa musikaliskt samtidigt som den ger plats för dramat. Det blir spel på tidstrogna instrument som ger en unik ljudbild och öppnar för nya sätt för sångarna att ta sig an Bel canto-traditionen.

“Vår orkester kommer att spela på sensträngar och med gammaldags bleckinstrument från Bellinis tid, eller i alla fall med kopior av dem. Det ger oss en chans att interpretera Norma på ett sätt som publiken aldrig har hört tidigare. Tillsammans med orkestermusikerna kommer vi att dyka in i Bellinis tid och söka efter just den där speciella klangen som vi tror att han ville höra”, säger Henrik Schaefer, dirigent, arrangör och musikalisk ledare på Folkoperan.

PREMIÄR: 14 & 15 september 2022

Musik: Vincenzo Bellini

Libretto: Felice Romani

Översättning: Tuvalisa Rangström

Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer

Regi: Eirik Stubø

Scenografi och kostym: Magdalena Åberg

Ljus: Ellen Ruge

Mask: Theresia Frisk

Dirigenter: Maria Itkonen och Sofia Winiarski.

Ensemble:

Norma: Julia Sporsén/Kajsa Lindberg

Pollione: Daniel Svenson/Per Lindström

Adalgisa: Ann-Kristin Jones/Susanna Wolff

Oroveso: Johan Schinkler/Joel Kyhle

Clotilde, Normas förtrogna: Rebecka Elsgard/Julia Holmberg Åkerberg

Flavio, Polliones vän: Mattias Gunnari

Kör och Folkoperans orkester


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden