Gå direkt till innehåll
Athena Farrokhzad, Tebogo Monnakgotla och Saga Gärde.
Athena Farrokhzad, Tebogo Monnakgotla och Saga Gärde.

Pressmeddelande -

Athena Farrokhzad debuterar som librettist i kollaborativt verk på Folkoperan

Athena Farrokhzad debuterar som librettist till ett nytt körverk av tonsättaren Tebogo Monnakgotla. Den första iscensatta delen, ”Exodus, part one”, presenteras av regissören Saga Gärde på Folkoperan 26 mars och i Blå huset, Tensta 28 mars.

Mellan mödrar vars kamp tvingat dem på flykt och döttrar som fått migrationen i arv, vävs en berättelse om sorg och drömmar. Poeten Athena Farrokhzads libretto låter dessa två generationer tala till och mot varandra. Tillsammans bildar de en större berättelse om vad det är att leva som politisk flykting. Farrokhzad och tonsättaren Tebogo Monnakgotla samarbetar för första gången och utvecklar ett verk för solister, kör och orkester om revolutionens och migrationens erfarenhet. I en kollaborativ process ledd av regissören Saga Gärde utmanar de konventionerna kring att skriva ett operastycke och arbetar fram ett kommande helaftonsverk tillsammans.

– Det är underbart när starka konstnärer kommer in på Folkoperan och spränger ny mark för operakonsten, säger Folkoperans konstnärliga chef Mellika Melouani Melani.

För Saga Gärde som tidigare har dramatiserat Farrokhzads texter är projektet en efterlängtad utmaning.

– Sedan jag gjorde radiodrama av Athenas lyriska körverk, har jag drömt om att hon skulle skriva ett libretto för en operakör. Vi är i början av en mycket spännande process där Tebogo Monnakgotla skriver ett stycke för kör och orkester. Folkoperan har gett oss en plats och fantastisk möjlighet att utforska och utveckla verket.

26 mars 18.00 Folkoperan
Efter presentationen, som varar i ca 25 min, följer ett panelsamtal om verket och om polyfoni som form och metod. Välkomna att lyssna till de medverkande i samtal med dramaturg Magnus Lindman, dramatikern Christina Ouzounidis och tonsättaren Kent Olofsson. Fri entré.

28 mars 18.00 Blå huset, Tensta
Efter presentationen, som varar i ca 25 min, inbjuds publiken till ett samtal med de medverkande om att gestalta kollektiva erfarenheter av revolution och migration. Buffé serveras. Fri entré.

Medverkande
Av: Tebogo Monnakgotla 
Libretto: Athena Farrokhzad 
Regi: Saga Gärde 
Video: Thomas Romlöv 
Musikalisk ledning: Lone Larsen 
Pianist: Elena Kaladina
Rådgivning Koreografi: Melody Putu

Sångare: Shadi Ali, Anders Butta Börjesson, Heddie Färdig, Sanna Gibbs, Jacqueline Miura, Ulrika Skarby, Jesper Säll, Janna Vettergren, Martin Åsander.

Exodus, part one är ett samarbete mellan Dela Kakan produktion och Folkoperans projekt ”Att ha en röst” som avser att fortsätta utforska operan som konstform genom laborativa verk för röster eller vokalensemble. Satsningen omfattar ”Opera i andra rum”, där den traditionella vokalensemblen möter oväntade verk och tonsättningar som iscensätts på nya platser utanför teatern, och där röstens gränser utforskas.

Exodus, part one görs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet. Att ha en röst görs med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Johanna Broman, kommunikatör, 0723-097801, johanna.broman@folkoperan.se
Frida Edoff, tf. kommunikationschef; 08-616 07 18, 0709-50 53 52,frida.edoff@folkoperan.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Huvudsponsor: Riksbyggen. Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

Presskontakt

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Folkoperan är det lilla operahuset för alla.

Vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden