Gå direkt till innehåll
Kulturskolans symfoniorkester sätter upp Carmencita på Folkoperan.
Kulturskolans symfoniorkester sätter upp Carmencita på Folkoperan.

Pressmeddelande -

Vi vill ha mera! Mera Carmen! - 45 ungdomar sätter upp egen opera på Folkoperan.

Kulturskolans orkesterskola/El Sistema med ungdomar i åldern 12–18 år sätter upp Carmencita - en miniversion av Bizets Carmen - på Folkoperan. Uppsättningen görs på ungdomarnas initiativ och med på scen är operasångare och dirigent från Folkoperan. Carmencita visas för publik på Folkoperans stora scen den 5 april.

- Vi kom i kontakt med Bizets musik från operan Carmen och blev kära i stycket Aragonaise. Så kära att vi startade en liten kampanj i orkestern när våra ledare ville ta bort stycket från vår repertoar. Alla i orkestern skrev under en namninsamling som vi lämnade in för att vi ville ha tillbaka musiken. När Folkoperan sen frågade vad vi skulle vilja göra hos dem så kändes det givet att göra en version av operan Carmen. Vi ville ha mer! Mera Carmen! säger Sara, 18 och Alister, 14, deltagare i Centrala Orkestern.

  Så löd initiativet från ungdomarna som spelar i Kulturskolans Orkesterskola/El Sistema. Eftersom Kulturskolans symfoniorkester och Folkoperan har ett samarbete kring Folkoperans Talangprogram kunde projektet snabbt ta form. Eleverna och Kulturskolan har fixat extra repetitionstid och ungdomsinstruktörer för att ro det hela i hamn. Folkoperan ställer upp med den musikaliske ledaren och dirigenten Henrik Schaefer och tre professionella operasångare. Resultatet blir en miniversion av Bizets Carmen – Carmencita - som visas på Folkoperan den 5 april.

  Att det blir just en version av operan Carmen är ungdomarnas eget val. Carmen, av den franske kompositören Georges Bizet, är en av operalitteraturens mest älskade verk. Den innehåller kända sånger vi alla hört såsom Toreadorarian, Carmens Habanera och Aragonaise. Operan har satts upp på Folkoperan i ett otal versioner tidigare. Nu är det dock en helt ny bearbetad halvtimmesversion som presenteras – Carmencita.

  I Carmencita förflyttar vi oss till Andalusien där det ryktas om att den berömda banditen José-Maria håller sig gömd. Historierna om José-Maria fyller varje värdshus. Alla känner till sångerna om hans bragder, ädelmod och brott. Och om hur han träffade Carmencita…

  Medverkande: 45 musikerelever i Kulturskolans orkesterskola/El Sistema tillsammans med operatalangerna Clara Gunge, Lovisa Huledal och Joakim Larsson.
  Dirigent: Henrik Schaefer
  Regi och dramaturgi: Tuvalisa Rangström

  Carmencita framförs på Folkoperan den 5 april klockan 18.00. Biljetter säljs via folkoperan.se

  Carmencita är en del av Folkoperans Talangprogram som görs i samarbete med bland andra Kulturskolans orkesterskola/El Sistema. Folkoperans Talangprogram syftar till att upptäcka och utveckla framtidens operastjärnor samt att bredda rekryteringen till de konstnärliga utbildningarna. Programmet fungerar som en brygga mellan skolan, högskolan och det professionella yrkeslivet där nyexaminerade sångare, musiker och dirigenter jobbar i Folkoperans verksamhet samtidigt som de får coachning, deltar i workshops och utbyten med branschen. Det är också ett program där ungdomar mellan 12 och 18 år i orkesterskolan får spela ihop med Folkoperans sångare och orkester.

  Folkoperans Talangprogram finansieras av: Kulturrådet, Olle Engkvist Stiftelse, Stiftelsen Signatur, The Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Privata gåvor: Unni Trolle, Karl Otto Bonnier med flera.

  Folkoperans Talangprogram görs i samarbete med Kulturskolans orkesterskola/El Sistema.

  För mer information kontakta:
  Susanne Reuszner, kommunikationschef Folkoperan. tel 070-218 46 51, susanne.reuszner@folkoperan.se
  Martina Graus, producent Kulturskolans orkesterskola/El Sistema (076-123 15 59, martina.graus@edu.stockholm.se)

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier


  Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
  Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Kontakter

  Susanne Reuszner

  Susanne Reuszner

  Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
  Frida Edoff

  Frida Edoff

  Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

  Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

  Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
  Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

  Folkoperan

  Hornsgatan 72
  118 21 Stockholm
  Sweden