Gå direkt till innehåll
Silversjön av Kurt Weill på Folkoperan våren 2010

Pressmeddelande -

Silversjön av Kurt Weill på Folkoperan våren 2010

Den 23 februari 2010 blir det premiär på Silversjön av Kurt Weill på Folkoperan. Regissör är Oskaras Koršunovas från Litauen. Skådespelaren Torkel Petersson står på Folkoperan scen tillsammans med operasångare.

- Oskaras Koršunovas stil som regissör präglas av musikalitet, fysikalitet, expressivitet, humor och närhet. Det är roligt och tankeväckande; både hjärta, hjärna och själ, säger Folkoperans konstnärliga chef Mira Bartov om sitt val av regissör.

Oskaras Koršunovas driver en egen teater i Vilnius, Lituauen. Han har gästspelat i Stockholm med "Mästaren och Margarita" samt "Romeo och Julia" på Stadsteatern och har regisserat "Befriad" på Elverket. Oskaras Koršunovas anlitas flitigt på andra europeiska operahus. Han har bland annat regisserat "Så tuktas en argbigga" på Comédie Française i Paris och "Flygande Holländaren" i Turino och Riga.

Silversjön hade urpremiär 1933 i Tyskland. Nazisterna stoppade verket och Kurt Weill fick fly utomlands. Den centrala frågeställningen i Silversjön gäller huruvida vad som är rätt och fel avgörs bäst av lagen eller det egna samvetet. Verket väcker frågor om vårt personliga ansvar för våra medmänniskor. Silversjön är ett musikaliskt drama med lika mycket text som musik och ställer höga krav på både sång och skådespeleri.

I de större rollerna ser vi skådespelaren Torkel Petersson som Olim. Han har setts på scener som Dramaten, Göteborgs Stadsteater och i långfilmer som "Jalla!Jalla!", "Kopps", "Mamma, pappa, barn" samt i ett flertal TV-produktioner. Daniel Frank (aktuell i Pärlfiskarna) sjunger rollen Severin och Ulrika Tenstam (gjorde titelrollen Zarah på Folkoperan) gör rollen Frau von Luber. Fennimore sjungs av Ulrika Mjörndal (var Jenny Lindstipendiat 2003 och sjöng Fedra på Folkoperan 2004).

Handling Silversjön

Det är vinter. Severin och hans svältande kamrater bryter sig in i en mathandel för att stilla sin hunger. Polismannen Olim skjuter Severin. Men när Olim upptäcker att Severin bara har stulit en anans drabbas han av samvetskval och förklarar Severin oskyldig och lämnar sin tjänst. Samtidigt vinner Olim på lotteriet. För pengarna köper han ett slott vid Silversjön och bestämmer sig för att ägna sitt liv åt att tjäna den numera rullstolsburne Severin. Severin, som inte vet att hans välgörare är samma man som sköt honom, är bitter och lever på hoppet om att en dag få hämnas. Frau von Luber, som sköter hushållet i slottet, är girig och tillsammans med Baron von Laur försöker hon dra nytta av Olim och Severins komplicerade relation. Frau von Luber kallar in sin systerdotter Fennimore för att ta reda på männens hemlighet. Men Fennimore hjälper istället Olim och Severin att försonas. Under tiden har dock Frau Von Luber och Baronen lyckats lura Olim att skriva över slottet på dem. Severin och Olim jagas iväg från slottet för att, enligt Frau von Lubers plan, drunkna i Silversjön som de måste ta sig förbi för att komma därifrån. Men sjön har mirakulöst frusit till is trots att våren är på väg. De två männen vandrar över den frusna Silversjön mot våren och med nytt hopp om livet.

Produktion och medverkande

Musik: Kurt Weill
Libretto: Georg Kaiser
Svensk text: Iwar Bergkwist
Regi: Oskaras Koršunovas
Musikalisk ledning/dirigent: Joakim Unander
Scenografi: Peter Lundqvist
Kostym: Kajsa Larsson
Ljus: Torkel Blomqvist
Mask & peruk: Therésia Frisk.

Olim: Torkel Petersson
Severin: Daniel Frank
Fennimore: Ulrika Mjörndal
Frau von Luber: Ulrika Tenstam
Baron Laur, lotteriagenten: Kaj Hagstrand
Förste kamrat: Martin Rask
Andre kamrat: Anders Kjellstrand
Första försäljerska, hembiträde: Frida Engström
Andra försäljerska: Katja Zulevic
Den tjocke polismannen: Conny Thimander
Sjuksköterskan: Ulrika Nilsson
Folkoperans orkester.

Speldatum och biljettsläpp

Silversjön har premiär tisdag den 23 februari och spelas t o m 28 mars 2010 på Folkoperan. Dessutom ges två föreställningar på Vara Konserthus 6 och 7 mars 2010. Biljetterna släpps torsdag den 19 november 2009.

Information och pressbilder

Pressbilder finns att hämta på http://folkoperan.se/press/pressbilder/silversjon
Torkel Petersson: www.agentfirman.com/actor/193/torkel_petersson.html

 

Foto Oskaras Koršunovas av Dmitrij Matvejev.

Ämnen

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden