Gå direkt till innehåll
Nya krafter i Folkoperans styrelser

Pressmeddelande -

Nya krafter i Folkoperans styrelser

Christina Jutterström, operasångerskan Malena Ernman och tonsättaren Tebogo Monnakgotla har valts in som ordförande respektive ledamöter i styrelsen för Stiftelsen Folkoperan. Dessutom har Leif Blixten Henriksson invalts som ledamot i styrelsen för Folkoperan AB.

Christina Jutterström har verkat som journalist, chefredaktör för Dagens Nyheter (1982-1995) och för Expressen (1995-1996) och varit VD för Sveriges Television (2001-2006). Christina ersätter Lisa Söderbergh som ordförande i Stiftelsen Folkoperan.
- Med en ny ung ledning är jag övertygad om att Folkoperan kommer att fortsatt vara ett original och aldrig bli en kopia. Just som den har varit under Fellboms och Nerbes tid. Detta gör att det känns meningsfullt att få vara ordförande i stiftelsen Folkoperan, säger Christina Jutterström.

Malena Ernman fick sitt genombrott 1998 i "Staden" av Sven-David Sandström samt som Rosina i "Barberaren i Sevilla" på Kungliga Operan. Sedan dess har hon sjungit en mängd roller, framför allt utomlands. Just nu är hon aktuell titelrollen "Askungen" på Kungliga Operan.

Ytterligare en ny ledamot är tonsättaren Tebogo Monnakgotla. Tebogo är medlem i Inversion, en grupp kvinnliga tonsättare och dirigenter, vars strävan är att bredda publiken för samtida musik. Hon komponerar både kammarmusik, körmusik, orkestermusik och elektroakustisk musik. Under 2007 och 2008 är hon Composer in residence på SR P2 och har där bland annat skrivit verket "Le dormeur du val" för Ida Falk Vinland och Avanti! samt "Bambu i björkars språk" och "Le dormeur du val" för KammarensembleN, som 2006 fick pris i Rostrum of composers i Paris.

- Det är mycket positivt att få en så stark och engagerad ägarstiftelse som kan tillföra stor erfarenhet från såväl det konstnärliga området som från media, säger Eva Schöld som är ordförande i styrelsen för Folkoperan AB.

Stiftelsen Folkoperan består nu av Christina Jutterström (ordförande), Malena Ernman, Håkan Hagegård, Anders Lindström, Eva Schöld, Tebogo Monnakgotla samt grundarna Staffan Rydén, Arne Åkerström, Claes Fellbom och Kerstin Nerbe.

Folkoperan är en institutionsteater, organiserad som ett aktiebolag. Stiftelsen Folkoperan är ensam aktieägare i Folkoperan AB och fungerar dessutom som konstnärligt råd. Det är Folkoperan AB som driver och ansvarar för Folkoperans verksamhet.

I Folkoperan AB:s styrelse sitter: Eva Schöld (ordförande), Sverker Gawell, Kjell Ingebretsen, Inger Mattsson, Anna Serner, Geronimo Unia, samt personalrepresentanter.

Nyinvald ledamot i Folkoperan AB:s styrelse är Leif Blixten Henriksson. Han var ägare och grundare till EMA Telstar där han under 37 år ansvarade för svenska artister. För två sedan lämnade han EMA Telstar och startade Blixten och Co. Nu senast har han köpt in sig i skivbolaget Family Tree Music med visionen att bygga och förvalta artistkarriärer.

Foton finns att hämta på http://www.folkoperan.se/press/pressbilder/allmanna

För mer information vänligen kontakta Folkoperans kommunikationschef, Elenor Wolgers, telefon: 08-616 07 17, mobil: 0733-44 64 34, mejl: elenor.wolgers@folkoperan.se

Folkoperans sponsorer: Fortum (huvudsponsor), KF och Lowe Brindfors. Folkoperan erhåller bidrag av Kulturrådet, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

 

 

Ämnen

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden