Gå direkt till innehåll
Mira Bartov gör Pärlfiskarna av Bizet i höst

Pressmeddelande -

Mira Bartov gör Pärlfiskarna av Bizet i höst

De flesta känner igen den vackra musiken, men få har sett operan. Nu äntligen kommer chansen. Människans jakt på lycka kommer det att handla om på Folkoperan i höst då Mira Bartov regisserar operan Pärlfiskarna av Georges Bizet.

Den 16 och 17 september 2009 blir det premiärer med dubbla sångarlag av operan Pärlfiskarna med musik av Georges Bizet. Regisserar gör Mira Bartov och detta blir hennes första regiuppdrag på Folkoperans scen sedan hon tillträdde som konstnärlig chef 2008.

– Pärlfiskarna är en romantisk opera som har hamnat i skuggan av Bizets mest kända verk, Carmen. Det är en gripande historia med förföriskt vacker musik. Den utspelar sig vid ruinerna av en civilisation och skildrar en brytningspunkt, då gamla värderingar kastas omkull och behovet av nya uppstår. Pärlfiskarna är en tidlös saga om människans eviga jakt på lycka och mening, säger Mira Bartov.

Pärlfiskarna uruppfördes på Théâtre-Lyrique i Paris 1863 och hade premiär på Kungliga Operan 1913.

HANDLING
Zurga blir vald till ledare för ett folk som lever på myten om en stor pärla som ska ligga dold på havets botten. För denna pärlas skull offrar människor sina liv. Medan pärlan ska bära med sig den högsta lyckan har kärleken förlorat sitt värde och blivit näst intill förbjuden. Folket styrs av rädsla för naturen, som visar sig allt mer våldsam. Med böner och sång försöker man stilla naturens vrede, driva bort all ondska och återuppväcka hoppet om en ljus framtid. Två människor ställer sig utanför civilisationens lagar, villiga att offra sina liv för kärleken, Nadir och Leila. Men de möter motstånd från Zurga som också älskar Leila, är bästa vän med Nadir, och måste leda sitt folk genom att upprätthålla myten om pärlan.

PRODUKTION
Musik: Georges Bizet
Libretto:
Eugène Cormon och Michel Carré
Svensk översättning och regi:
Mira Bartov
Musikalisk ledning: Andreas Lönnqvist
Dirigenter:
Andreas Lönnqvist och Glenn Mossop
Scenografi:
Gunnar Ekman
Kostym: Kajsa Larsson
Ljus: Ronny Andersson
Mask och peruk: Therésia Frisk

I rollerna
Leila: Elin Rombo/Ann-Christine Larsson
Nadir: Carl Unander-Scharin/Ulric Björklund
Zurga: Jeremy Carpenter/Anton Eriksson
Nourabad: Daniel Frank

Folkoperans kör och orkester

Mira Bartov tillträdde som konstnärlig chef på Folkoperan 2008. Nyligen utsågs hon till professor i musikdramatisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. På Folkoperan har Mira tidigare regisserat Rigoletto, Shit också! och Gianni Schicchi som Folkoperan gjorde i samarbete med Parkteatern. Andra operor hon har regisserat är bl a Trollflöjten på NorrlandsOperan och Fyren med Piteå Kammaropera.

Sopranen Elin Rombo har hyllats av en enig kritikerkår för sin roll som den unga Batseba i Sven-David Sandströms nyskrivna opera Batseba på Kungliga Operan. Hon är knuten till Operan i Frankfurt där hon närmast gör bl a Musetta i La Bohème och Pamina i Trollflöjten.

Tenoren Carl Unander-Scharin är både sångare och tonsättare. Han har komponerat bl a Loranga, Masarin och Dartanjang för Kungliga Operan, Tokfursten för Vadstena Akademien och Sömnkliniken för GöteborgsOperan. På Folkoperan har han tidigare sjungit Don José i Carmen och Don Ottavio i Don Giovanni. På Kungliga Operan har han sjungit en mängd roller bl a Tamino i Trollflöjten och Greven Almaviva i Barberaren i Sevilla.

Dirigenten Andreas Lönnqvist är knuten till Malmö Opera under spelåren 2007-2009 där han dirigerat verk som Aida och Faust. Vid Värmlandsoperan var han musikaliskt ansvarig för musikalen Jekyll och Hyde 2006. Andreas har gjort ett flertal skivinspelningar som kördirigent bl a med Radiokören.

SPELPERIOD
Efter premiärerna den 16 och 17 september spelas Pärlfiskarna onsdag - fredag kl 19, lördag kl 18 och söndag kl 16 till och med den 31 oktober 2009, med möjlighet till förlängning. Föreställningen är ca 2 timmar och 30 minuter inklusive paus.

INFORMATION & PRESSBILDER
Pressbilder finns att hämta på http://folkoperan.se/press/pressbilder/parlfiskarna.

För ytterligare information och intervjuer, vänligen kontakta:
Frida Edoff, 08-616 07 18, 0709-50 53 52, frida.edoff@folkoperan.se eller Elenor Wolgers, 08-616 07 17, 0733-44 64 34, elenor.wolgers@folkoperan.se.

Folkoperans sponsorer: Lowe Brindfors och Kilpatrick Stockton.
Folkoperan erhåller bidrag av Kulturrådet, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

Ämnen

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden