Gå direkt till innehåll
Livet efter Folkoperan

Pressmeddelande -

Livet efter Folkoperan

 

Livet efter Folkoperan

en bok, en stiftelse, en professur

 Så ser framtiden ut för Folkoperans grundare och konstnärliga ledare Claes Fellbom som avtackas den 26 maj 2008 på Folkoperan.

 Efter 32 år som Folkoperans konstnärliga ledare och grundare är det dags för Claes Fellbom att helt och hållet lämna över rodret till Mira Bartov. Han kommer nu att ägna sin tid åt att:

- skriva en bok som vänder sig till dem som vill starta en opera (med både råd och rön)

-verka för en stiftelse som stöttar operaprojekt för operakonstens förnyelse

- fortsätta att undervisa i musikdramatisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm

 Folkoperan har av många betraktats som ett fenomen i svenskt kulturliv under 1900-talets senare del. Claes Fellbom kommer i sin bok att berätta om Folkoperans resa från fri operagrupp till operainstitution.

- I New York ville man starta en amerikansk Folkopera. Jag kallades dit och vi drog upp riktlinjer. Men efter en veckas arbete, vågade man inte längre. Orsaken var att man "visste" att den konservativa kritikerkåren skulle slakta idén. Och får man den emot sig är det kört.  När man vill skapa någonting nytt så har man, som regel, en stark konservatism att kämpa emot. I det amerikanska fallet blev resultatet fatalt. I vårt fall har vi lyckats stå emot sådana attacker, säger Claes Fellbom.

 I sin bok kommer han att skildra vad Folkoperans val av verk och regissörer har inneburit för operakonstens förnyelse. 

- Jag var säker på att Staffan Valdemar Holms (regissör) och Bente Lykke Möllers (scenograf och kostymdesigner) teaterestetik i kombination med ett klassiskt mästerverk som Carmen skulle få ett slagkraftigt och förnyande resultat, menar Claes Fellbom.

 I sin bok kommer han även att formulera sina tankar kring operaregi.

- Först sedan jag började undervisa har det blivit tydligt för mig vad operaregi egentligen är och efter hand har formuleringarna fått en fast form, säger Claes Fellbom.

 Hans nystartade stiftelse vänder sig till utbildade sångare, regissörer och repetitörer som vill starta fristående operaprojekt utanför institutionerna. Projekten ska ha som konstnärligt syfte att bredda och fördjupa intresset för opera särskilt bland operaovana publikgrupper.

Claes Fellbom kommer även att fortsätta att verka som professor i musikdramatisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm.

Hans avtackning sker på Folkoperan med speciellt inbjudna gäster och hemligt program måndag den 26 maj.

Ladda ner högupplöst pressbild på www.folkoperan.se/press/pressbilder/allmanna

För ytterligare information och intervjuer med Claes Fellbom, vänligen kontakta Folkoperans kommunikationschef, Elenor Wolgers, telefon: 08-616 07 17, mobil: 0733-44 64 34, mejl: elenor.wolgers@folkoperan.se eller Frida Edoff, telefon: 08-616 07 18. mobil: 070-9505352, mejl: frida.edoff@folkoperan.se

Folkoperans sponsorer: Fortum (huvudsponsor), KF och Lowe Brindfors. Folkoperan erhåller bidrag av Kulturrådet, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

 

Ämnen

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden