Gå direkt till innehåll
Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar blir gotisk opera på Folkoperan. Illustration av konstnären Johan Egerkrans.
Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar blir gotisk opera på Folkoperan. Illustration av konstnären Johan Egerkrans.

Pressmeddelande -

Gengångare, passion och systerskap – urpremiär för en gotisk Herr Arnes penningar på Folkoperan.

Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar, om en ung flickas kärlek och en silverskatt med en förbannelse över sig, utspelar sig i ett isbelagt Marstrand. Med Sara Bergmark Elfgrens libretto och Peter Nordahls musik blir den en gotisk opera om innerligt systerskap, en farlig första kärlek, hämnd, skuld och ond bråd död. För regin står Tobias Theorell och för scenografi och kostym Magdalena Åberg. Herr Arnes penningar har urpremiär på Folkoperan den 19 september 2024. Biljetterna släpps den 24 november 2023.

Mot sorg och mot kärlek finns ingen bot.
Den unga Elsalill förlorar allt över en natt då hennes älskade fostersyster mördas brutalt. Ensam i världen möter hon kärleken för första gången. Hon faller handlöst för den skotske ädlingen Sir Archie, ovetande om hans mörka förflutna. Men de brott som har begåtts måste sonas, och när de levande inte kan hjälpa de döda, måste de döda hjälpa sig själva.

- I Sara Bergmark Elfgrens libretto blir Herr Arnes penningar ett triangeldrama mellan Elsalill, den döda fostersystern Sigrid och Sir Archie. Det är lika mycket en spökhistoria som en opera om en himlastormande kärlek som blir till ett straff, eftersom Elsalill förälskat sig i sin systers mördare, säger Tobias Theorell, regissör.

Det är andra gången som Tobias Theorell regisserar en Selma Lagerlöfberättelse bearbetad av författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren. Senast var det med pjäsen Bortbytingen som gick för utsålda hus på Dramaten. Även då med magisk scenografi av Magdalena Åberg. Herr Arnes penningar är Sara Bergmark Elfgrens första operalibretto.

- Likt flera Selma Lagerlöfberättelser ställs människans passioner mot andarnas makt och den besjälade naturen. Herr Arnes penningar är inget undantag. Den tjocka isen som belägrat fiskeläget Marstrand blir Sir Archies fall – inte ens naturen vill låta honom slippa undan. I detta finns ett mytologiskt ödesdrama som gjort för operascenen, fortsätter Tobias Theorell.

Den flerfaldiga Grammisvinnaren och Guldbaggenominerade kompositören och dirigenten Peter Nordahl debuterar som operakompositör på Folkoperan

- Alla som hört Peter Nordahls arrangemang för exempelvis Sven Bertil Taube, Håkan Hellström eller Tomas Ledin känner igen hans virtuosa instrumentering och vet hur upplyft man blir av att höra hans musik. Därför ville vi att han skulle skriva sin första opera just för Folkoperan. Herr Arnes penningar blir inte ett drömspel utan ett musikdramatiskt verk med ett helt nytt tonspråk. Det blir lekfullt och dramatiskt med arior, duetter och ensembler som matchar mystiken, drivet och dramatiken i historien. En riktig opera helt enkelt! avslutar Henrik Schaefer, musikalisk ledare för Folkoperan.

    Folkoperans Herr Arnes penningar
    Musik: Peter Nordahl
    Libretto: Sara Bergmark Elfgren fritt efter Selma Lagerlöfs roman.
    Musikalisk ledning: Henrik Schaefer
    Regi: Tobias Theorell
    Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
    Ljusdesign: Ellen Ruge
    Mask och peruk: Therésia Frisk
    Dramaturg: Tuvalisa Rangström

    Ensemble:
    Dirigenter: Henrik Schaefer/Cathrine Winnes
    Elsalill: Tessan-Maria Lehmussaari/Emilia L. Utter
    Sigrid: Johanna Rudström/Ebba Lejonclou
    Sir Archie: Joa Helgesson/Bernt Ola Volungholen
    Sir Reginald: Kristoffer Töyrä
    Skepparen: Olle Persson
    Skepparen/Sir Reginald: Caspar Engdahl
    Fiskrenserska: Rebecka Elsgard
    Damkör och stor orkester.

    Herr Arnes penningar har urpremiär på Folkoperan den 18 september 2024. Biljetterna släpps på Folkoperan.se den 24 november 2023. Rekommenderas från 13 år.

    Teamet bakom Folkoperans Herr Arnes penningar.
    Musiken är komponerad av Peter Nordahl. Han är dirigent och kompositör som regelbundet gästar Skandinaviens symfoniorkestrar. 2021 publicerades verket Sånger ur havet med Sven-Bertil Taube och Göteborgs Symfoniker. Peter Nordahl har uppmärksammats för sina symfoniska samarbeten med bland andra Ted Gärdestad, Stina Ekblad, Håkan Hellström, Miss Li, Linnea Henriksson, och nu senast Tomas Ledin. För filmen Monica Z erhöll Peter Nordahl en Guldbaggenominering.

    Sara Bergmark Elfgrens
    senaste verk innefattar den prisbelönta romanen Grim samt teveserien Deg, som belönades med Kristallen för Årets tv-drama 2022. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, och hennes romaner har sedan dess fångat såväl unga som vuxna läsare. Hon har skrivit allt från barnböcker till serieromaner och VR-spel, och skapade den stilbildande poddserien De dödas röster.

    Tobias Theorell är regissör och konstnärlig chef för Folkoperan där han också regisserat Don Carlos, Ålevangeliet och nu senast Tidens larm. Under 2023 har han även regisserat En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan och senare under 2024 gör han Death and the maiden på Malmö Opera.

    Henrik Schaefer är musikalisk ledare för Folkoperan där han gjort musikaliska arrangemang för- och dirigerat bl a Don Quijote, Don Carlos, Così fan tutte, Norma, Askungen och Tidens larm. Henrik är internationellt verksam som dirigent och är även lektor i orkesterdirigering på Kungliga Musikhögskolan.

    Magdalena Åberg är scenograf och kostymdesigner verksam på de flesta stora scenerna i Sverige och Norden. På Folkoperan har hon tidigare gjort kostym och scenografi till Don Carlos, Norma och Don Quijote.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
    Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

    Kontakter

    Susanne Reuszner

    Susanne Reuszner

    Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
    Frida Edoff

    Frida Edoff

    Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

    Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

    Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
    Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

    Folkoperan
    Hornsgatan 72
    118 21 Stockholm
    Sweden