Gå direkt till innehåll
Folkoperans konstnärliga chef Mira Bartov blir professor

Pressmeddelande -

Folkoperans konstnärliga chef Mira Bartov blir professor

Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet har förordnat Folkoperans nytillträdda konstnärliga chef Mira Bartov, 33 år, till adjungerande professor i musikdramatisk gestaltning.

Förordnandet gäller under 2009 och 2010 med start den 1 januari 2009 och innefattar en 20 % tjänst som professor i musikdramatisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Under denna period kommer Mira Bartov att fortsätta sitt arbete som konstnärlig chef för Folkoperan.

- Vi ville naturligtvis ha en av de bästa operaregissörerna landet kan erbjuda. Mira har arbetat hos oss som regissör och har varit väldigt uppskattad. Det är även positivt att hon är en kraftfull person med starkt samhällsengagemang och att hon är kvinna. Dessutom har hon en utbildning från Drama School i London och känner därför väl till den så kallade Yat-metoden som är en av vår skolas grundstenar när det gäller scenframställning, säger Anna Maria Koziomtzis, ansvarig utbildningsledare vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

- I hennes uppdrag ingår att regissera någon av våra operaproduktioner varje år, att delta i det musikdramatiska ledningsrådet vid skolan som arbetar med opera- och musikalutbildningen och att vara en del av den jury som antar nya studenter, fortsätter Anna Maria Koziomtzis.

- Jag tycker att det ska bli jättespännande att få vara delaktig i utvecklingen av elevernas konstnärliga identitet, vilken i sin tur spelar en framträdande roll för hela konstformens framtida utveckling, säger Mira Bartov.

- Jag vill uppmuntra eleverna att ta vara på studietiden genom att utnyttja möjligheten att experimentera med operans scenspråk. Kunskapstörst, motivation, nyfikenhet och mod är mentala muskler som måste tränas och hållas igång livet ut. Min förhoppning är att vi kommer att lära oss av varandra, avslutar Mira Bartov.

- Vi är glada och stolta över att Mira Bartov vill samarbeta med oss, säger Helena Wessman, högskolerektor för Högskolan för scen och musik. Tillsammans med henne kan vi utveckla vår fina operautbildning ytterligare.

För pressbilder vänligen besök www.folkoperan.se/press/pressbilder/allmanna-pressbilder.

För mer information kontakta Elenor Wolgers, kommunikationschef Folkoperan, tel. 08-616 07 17, mob. 0733-446434, mejl elenor.wolgers@folkoperan.se eller Anna Maria Koziomtzis, utbildningsledare Högskolan för scen och musik, mob. 0768-581246, mejl anna.maria.koziomtzis@hsm.gu.se.

Ämnen

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden