Gå direkt till innehåll
Folkoperan rekryterar musiker med specialkompetens till Trollflöjten och har öppna provspelningar

Pressmeddelande -

Folkoperan rekryterar musiker med specialkompetens till Trollflöjten och har öppna provspelningar

Folkoperans nya chefdirigent Marit Strindlund om inriktningen för musiken på Folkoperan:

- Gör vi ett nyskrivet verk anlitar vi musiker som är experter på samtida musik, spelar vi wienklassicism använder vi musiker inriktade på tidig musik och 1700-tal. Därigenom kan vi erbjuda specialisering och musikalisk spjutspets i vår orkester. På det sättet kan vi ge operapubliken en musikalisk upplevelse de inte kan få hos andra operahus, säger Marit Strindlund, Folkoperans nya musikaliska ledare och chefdirigent.

Redan när Folkoperan grundades var en av målsättningarna att skapa en stor och konstnärligt högkvalitativ arbetsplats för frilansande sångare och musiker i Sverige. Marit Strindlunds strategi för Folkoperan startar i och med höstens produktion av Trollflöjten.

- Trollflöjten är det närmaste man kan komma ett Mozartskt folklustspel som innehåller både ömma, spänningsfyllda och dramatiska ögonblick. Naturligtvis också med en stark blick för det komiska. Jag vill skapa en mustig, färgrik klangvärld med en svängig artikulation. Därför samarbetar vi med musiker med barockbakgrund och orkestern kommer att spela på tidstrogna instrument, säger Marit Strindlund som också kommer att dirigera föreställningen.

Konsertmästare för Trollflöjten blir Maria Lindal. Maria Lindal är idag konstnärlig ledare och konsertmästare för ensemblen Rebaroque. Hon har också ett stort nationellt nätverk av musiker som är specialiserade på barock/1700-tal. Med hennes hjälp rekryterar Folkoperan musiker till Trollflöjten ur ensemblen Rebaroque.

Under våren 2014 kommer Folkoperan att hålla öppna provspelningar där musiker är välkomna att både spela ett standardverk och att presentera något ur en genre man är specialiserad på. Syftet är att ge möjlighet för frilansande musiker att profilera sig och möta den nya chefdirigenten för Folkoperan.

- Mitt mål i rekryteringen kommer alltid att vara att uppnå högsta möjliga konstnärliga kompetens för det verk vi spelar. Jag vill också att Folkoperan ska vara en attraktiv arbetsplats för frilansande musiker i Sverige – att kunna erbjuda möjlighet till konstnärlig utveckling i samverkan med våra sångare, säger Marit Strindlund.

Till hösten 2013 ger Folkoperan förutom Trollflöjten också 2012 års succéföreställning Carmina Burana.  Marit Strindlund tillträder sin tjänst den 1 augusti 2013.

Pressbilder

För att ladda ner högupplösta pressbilder besök Folkoperans hemsida.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Elenor Wolgers, kommunikationschef Folkoperan. 08-616 07 17, 0733-44 64 34 elenor.wolgers@folkoperan.se.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Susanne Reuszner

Susanne Reuszner

Presskontakt Kommunikationschef 070-218 46 51
Frida Edoff

Frida Edoff

Presskontakt Kommunikatör 0709-50 53 52

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.

Södermalms mest högljudda granne sedan 1976.
Vi erhåller anslag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Folkoperan
Hornsgatan 72
118 21 Stockholm
Sweden